Noi detalii în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu. Vezi ce a spus medicul de pe ambulanţă părinţilor

Nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu a murit duminică. Fetiţa s-a stins în mai puţin de o oră după ce a fost adusă la spital în Bucureşti. Copila de 11 ani s-a îmbolnăvit de meningită într-o tabără pe malul Dunării. Parchetul şi Ministerul Sănătăţii fac anchete să afle cum a fost ingrijită copila de medici şi de ce nu a supravieţuit.
Filip Stan
12 aug. 2015, 20:16
Noi detalii în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu. Vezi ce a spus medicul de pe ambulanţă părinţilor

Medicul care a consultat-o pe Arina Punariu la domiciliu are experienţă de 15 ani în domeniul medical şi a apreciat că nu este necesar transportul acesteia la spital, dar a recomandat părinţilor internarea dacă starea se agrava, precizează Centrul Medical Nicomed. Centrul medical arată că serviciul său de ambulanţă a fost apelat prin 112 în data de 9 august 2015 ora, 04.36, cerându-se deplasarea unui echipaj medical pentru consultarea unui minor de 11 ani, care avea diaree acută şi febră.

„Echipajul medical a ajuns la pacient la orele 05.02 unde, medical, a găsit un minor de sex feminin de 11 ani care dormea, iniţial familia nedorind ca minorul să fie trezit, astfel consultaţia a fost îngreunată. După cum a afirmat familia, minorul prezenta febră, vărsături, diaree, stare apatică. Nu prezenta alte semne şi simptome şi nici redoare de ceafă. În urma consultului şi anamnezei, s-a pus diagnosticul de enterocolită acută. În momentul respectiv, medicul a apreciat că nu este necesară solicitarea unei ambulanţe la spital”, se arată în răspunsul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Secretarul de stat Raed Arafat susţine că, dacă a existat vreun simptom care a scăpat medicului, este de competenţa Colegiului Medicilor să verifice.

„Boala evolueza foarte rapid si poate fi confundata cu o boala uzuala. Uneori un medic poate sa vada cazul intr-o faza in care sa nu anticipeze evolutia. Aici trebuie verificat cazul de Colegiul Medicilor si sa se uite in fisele de internare. In aceasta boala si in aceasta evolutie e posibil un medic sa o prinda intr-o faza de inceput in care sa nu fie identificata. Sunt faze in care un medic poate sa nu sesizeze ca acest caz va evolua si nu trebuie sa se considere un caz de malpraxis. Toate persoanele care au fost expuse la caz, medicii, sunt sub protectia de antibiotice, deci e o boala extrem de grava, deci e altceva decat o gripa obisnuita”, a spus Arafat.

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, a explicat, miercuri, într-o intervenţie telefonică la România TV, că nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu, Arina, care a decedat după o meningită cu evoluţie fulminantă, a fost diagnosticată corect în momentul în care a fost consultată acasă de medicul de la ambulanţă.

Adrian Streinu Cercel a subliniat că în momentul în care ambulanţa a răspuns apelului la 112 fetiţa nu prezenta niciun simptom care să conducă spre diagnosticul de meningită. „La Institutul National de boli infectioase, copilul a fost asistat, practic nu s-a putut face nimic pentru că a evoluat rapid si decisiv. Nu avea cum să ajungă mai devreme la spital copilul pentru că nu acuza nimic. Nu a diagnosticat-o gresit. Primul simptom a fost digestiv, iar diagnosticul de etapa a fost corect: enterocolita. Cele două boli au un mod de manifestare diferit. Au o etapa periferica, una sistemica, la nivelul sangelui, si este o a treia, de meningita”, a explicat Streinu Cercel.

Managerul Institutului „Matei Balş” a precizat că nu se poate vorbi despre o epidemie de meningită: „Asemenea cazuri sunt rare şi de obicei sunt legate de o disfuncţie imunologică de fond. Cazuri de meningită apar câte unul cu totul şi cu totul întâmplător. Informatii cu privire la epidimie aflati de la Institutul de Sanatate Publica”.

La rândul său, Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a întărit faptul că medicul care i-a acordat asistenţă Arinei Prunariu nu a identificat simptome care să poată conduce către un diagnostic de meningită. „Nu avea semne de gravitate, erupţie, nu avea nimic care să anunţe o traedie. Erau semnele unei enterocolite obişnuite. Când medicul de familie a trimis familia la «Matei Balş», era într-o etapă diferită, la un interval de două ore de la momentul primului consult, când părintele a observat apariţia unei erupţii. Dacă erupţia, acele peteşii, existau pe tegumentele copilului la momentul la care a fost consultat de medicul de pe ambulanţa de consultaţie privată, în mod cert acesta ar fi cerut transportul copilului la spital”, a declarat Alis Grasu, la Antena 3, explicând că iniţial cazul Arinei Prunariu a fost catalogat drept unul de cod verde, la care pot fi trimise, conform legii şi ambulanţe private, de la servicii care au încheiat un protocol cu Serviciul Public de Ambulanţă.

În acest context, Alis Grasu a precizat că la momentul apelului Arina Prunariu manifesta febră peste 39 de grade, dar care „nu este o urgenţă de cod roşu sau de cod galben decât dacă este însoţită de alte elemente de gravitate” precizate în indexul de întrebări ajutătoare pe care le pune operatorul 112 în momentul apelului. Celelalte simptome erau scaun moale şi febră, nicidecum erupţii cutanate sau cefalee. „A fost încadrată ca o consultaţie la domiciliu la care trebuia să ajungă medic şi unde în cele mai multe cazuri copilul este consultat se acordă o reţetă şi cazul se rezolvă fără ca acel copil să ajungă la spital. Dacă ar fi apărut erupţia, dacă starea copilului ar fi fost clar alterată, atunci medicul ar fi cerut sau ar fi trebuit să ceară o ambulanţă de la Serviciul Public de Ambulanţă, care prelua copilul şi îl ducea la cel mai apropiat spital care avea competenţe să trateze cazul”, a explicat şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti.

Arina a murit după ce s-a întors dintr-o tabără la Capidava, o insulă pe Dunăre din judeţul Constanţa. Împreună cu ea au mai fost 400 de copii, printre ei, şi cei doi nepoţi ai scriitorului Alexandru Mironov. Arina a murit după ce s-a întors dintr-o tabără la Capidava, o insulă pe Dunăre din judeţul Constanţa. Împreună cu ea au mai fost 400 de copii, printre ei, şi cei doi nepoţi ai scriitorului Alexandru Mironov.

Vezi: Scene emoţionante la înmormântarea nepoatei lui Dumitru Prunariu. Fetiţa de 11 ani, condusă pe ultimul drum

Chiar dacă tabăra a fost închisă de zile bune, urmările se mai văd şi acum. Se pare că organizatorii nu s-au mai ocupat de igienizarea zonei, ceea ce face ca şi astăzi insula să fie plină de gunoaie.

Unul dintre copiii care a fost acolo a fost pus sub tratament.

Parchetul Bucureşti dar şi secţia Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei au început o anchetă în cazul morţii nepoatei lui Dumitru Prunariu. Şi Ministerul Sănătăţii a deschis o anchetă în acest caz. Necropia a fost efectuată de Institutul de Medicină Legală, iar raportul va fi gata în aproximativ 3 saptamani.

Citeşte şi: SCANDAL după moartea nepoatei lui Prunariu. Fata a fost diagnosticată greşit de medicul de pe ambulanţă

Dumitru Dorin Prunariu, in varsta de 62 de ani, este primul și singurul roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spatial „Intercosmos” si a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. In prezent are gradul de general-maior in rezervă.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Șase zodii primesc ajutor divin în următoarele 7 zile. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Rețetele secrete, doar pentru Ceaușescu. Prăjitura preferată a dictatorului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede