Cercetarile continua in dosarul „Mita la Rutiera„. Conform unor surse judiciare, investigaţiile nu se vor opri la cei 11 politisti arestati, mai ales ca o parte din agenti ar fi colaborat cu procurorii Parchetului General, fiind cercetati sub control judiciar.
Potrivit infobraila.ro, nu doar comisarul-sef Bogdan Zotoi, seful Politiei Rutiere, ar fi implicat in reteaua politistilor spagari, ci si nume grele din randul ofiterilor Inspectoratului de Politie al Judetului, care au intervenit la agentii de la Rutiera pentru a-si scapa rudele sau prietenii de amenzi sau chiar de dosare penale.
Din primele cercetări reiese că în randul politistilor circula o lista cu autoturismele care nu trebuiau oprite in trafic, unde se afla si numerele de inmatriculare a unor masini apartinand mai multor politicieni.
„Cei care erau cunoscuti de politistii de la Rutiera, in sensul ca erau persoane cu influenta din mediul politic sau afaceristi, chiar si persoane dubioase, certate cu legea, erau invatati ca atunci cand merg cu viteza neregulamentara sau cand incalca legislatia, si in apropiere se afla o masina de la Rutiera, sa claxoneze puternic si sa isi vada de treaba. Era un cod bine pus la punct. Asa se trecea si de radar”, au precizat pentru Infobraila surse judiciare.
Braila a rămas fără poliţişti de circulaţie şi a cerut ajutor de la Galaţi, după ce 26 de agenti ai Politiei Rutiere din oras sunt cercetaţi pentru ca cereau mită şoferilor care încălcau reguli de circulaţie. În urma unor percheziţii la Serviciul Poliţiei Rutiere Brăila şi la Biroul Rutier, şase politisiti sunt arestaţi la domiciliu, iar alţi cinci sunt arestaţi preventiv. 10 agenţi sunt cercetaţi sub control judiciar.
Primarul Brăilei, Aurel Simionescu, a declarat, pentru Agerpres, că cercetarea poliţiştilor de la Rutieră pentru luare de mită este „o problemă cu importanţă deosebită” şi că „s-au făcut nişte demersuri către Galaţi ca să se mai înlocuiască din politişti”.
„E o problema care, din punctul meu de vedere, are importanta deosebita in legatura cu modul in care se reglementeaza traficul in oras si in judet, in momentul de fata. Fiind un numar mare dintre acesti agenti de politie care sunt intr-o situatie sau alta, practic, zona de rutiera este goala, in momentul de fata. Inteleg ca s-au facut niste demersuri catre Galati, ca sa se mai inlocuiasca din politisti. Daca ni se va solicita, Politia Locala care are atributii pe rutiera poate sa ii suplineasca in oras cel putin”, a declarat primarul Brailei, Aurel Simionescu, citat de Agerpres.
Cei 11 politisti arestati in dosarul „Mita la Rutiera” au dezvoltat o adevarată reţea în interiorul institutiei, care pleca de la initierea noilor agenti in tainele spagii si pana la stabilirea unor coduri si reguli proprii, care au crezut ca ii vor feri de procurori.
Pentru a putea proba faptele de coruptie ale politistilor si a descoperi circuitul spagilor, procurorii Parchetului General au folosit 5 investigatori sub acoperire, de la Directia Generala Anticoruptie, 3 femeie si 2 barbati, sub urmatoarele identitati false.
„Acoperita” Andreea Lungu este politista care l-a inregistrat pe agentul Marius Bunea – nepotul fostului baron Gheorghe Bunea Stancu, in timp ce lua mita 200 de lei de la un sofer pe care il oprise pe o strada din municipiu pentru ca circulase cu 200 km/h.
In februarie 2015 si-a intrat in rol si Dumitru Radu – comerciantul de fier vechi, care a fost tras pe dreapta de agentii Marius Simion si Cristian Balan pentru ca radarul l-a prins cu 102 km/h in localitate. Cei doi politisti trebuia sa ii retina soferului permisul pentru 90 de zile si sa ii dea o amenda de 2.000 de lei, insa pentru ca au primit o spaga de 1.500 de lei au inchis ochii, mai scriu jurnalistii de la infobraila.ro. Cei 1.500 de lei au fost lasati de politistul sub acoperire chiar in portbagajul masinii de politie.
Pe 3 aprilie, Dumitru Radu a dat iar de politistul Cristian Balan, care, din nou, pentru 100 de lei pusi in asigurare, s-a facut ca nu vede ca soferul vorbea la telefonul mobil si nu purta centura de siguranta. „Inchide masina si vino si tu cu ceva la masina!”, i-a zis Balan comerciantului de fier vechi.
Tot atunci, politistul Balan il invata pe Radu sa nu vorbeasca la telefon despre banii oferiti, afirmand ca „e nebunia lui Salam” si ca, daca ar putea, si-ar arunca telefoanele mobile.
Un alt echipaj de politie a picat in plasa politistei anticoruptie care juca rolul managerului unui salon de cosmetica, Anca Enache fiind prinsa in timp ce vorbea la telefonul mobil si nu purta centura. Pentru a scapa de contraventie, femeia le-a dat politistilor 50 de lei, insa oamenii legii nu s-au lasat pana nu au incercat sa obtina de la aceasta niste cosmetice pentru sotiile lor.
„Altceva nu aveti la dumneavoastra? Niste creme pentru doamnele noastre? Ceva?”, a intrebat-o un agent pe Enache, potrivit infobraila.ro