Judecătorul a explicat de ce a fost demontată apărarea medicului ieșean. Varianta că a încercat să salveze vieți nu se potrivește cu realitatea. Procurorii caută să găsească o legătură între morțile pacienților și dispozitivele care nu au funcționat corespunzător și au generat infecții letale.
Judecătorul a spus că probatoriul administrat de către procurori pentru reținerea 30 de zile a medicului Dan Tesloianu nu este suficient de bine întemeiat în cazul acuzației de luare de mită. Instanța menționează că persoana care ar fi dat mită nu a fost audiată de procurori, că inculpatul nu a dorit să comenteze cazul, și că este și o eroare de redactare: se vorbește despre o bancnotă „portocalie” de 100 de lei, când acestea sunt albastre.
Cu toate că acuzația de luare de mită pornind de la oferirea acelei bancnote de 100 de lei nu stă în picioare, judecătorii vorbesc despre faptul că procurorii ar avea dovezi că dr. Dan Tesloianu ar fi încasat sume de bani de la pacienți pentru implantarea stimulatoarelor cardiace de la cadavre.
„Împrejurările în care fapta a fost comisă rezultă din probatoriul administrat în cauză până la acest moment și relevă modalitatea insidioasă în care se pare că ar fi acționat inculpatul, prin prescrierea unor medicamente care să justifice ulterior intervențiile realizate, în urma cărora (susține acuzarea) că inculpatul ar fi beneficiat și de sume de bani de la pacienții operați”, se precizează în document.
Există câteva aspecte care inițial nu au apărut în documentele trimise presei de procurori. Spre exemplu, în document e precizat faptul că ceilalți medici și rezidenți ar fi efectuat procedurile de implantare a stimulatoarelor cardiace reutilizate în baza „ascendentului creat” de către dr. Tesloianu asupra acestora.
„Ar fi speculat ascendentul creat asupra cadrelor medicale de la Secția Clinică Cardiologie, dar și dificultatea de a proba o culpă medicală, care implica identificarea pacienților și demonstrarea faptului că ecografia pe care se bazează indicația medicală a fost eronat consemnată cu fracție de ejecție 25%, pacienții având în fapt fracție de ejecție de 40/50/60%, fără indicație de montare a dispozitivului”, se menționează în documentul citat.
Dan Tesloianu i-au fi pus intenționat pe rezidenți și pe ceilalți medici din subordinea lui să facă proceduri medicale ca să nu fie el tras la răspundere în cazul unor infecții, au transmis procurorii.
„Pentru a evita tragerea la răspundere în caz de eventuale culpe medicale, cunoscând riscurile de apariție a unor infecții post-operatorii la care pot fi expuși pacienții, inclusiv din cauza sterilizării improprii a echipamentelor prin soluții și nu prin expunerea la radiații gamma, care este procedura omologată, respectiv de funcționalitate a defibrilatoarelor (potrivit protocoalelor medicale, dispozitivele nu pot fi refuncționalizate), medicul în cauză ar fi dispus unor medici din subordine sau medici rezidenți, care nu aveau competențe profesionale în domeniul dispozitivelor cardiace implantabile, să realizeze intervențiile chirurgicale”, au mai spus procurorii.