Potrivit publicației amintite, care citează surse apropiate anchetei, avionul ar fi urcat până la 45.000 de picioare (13.700 de metri altitudine), cu mult peste limita admisă pentru un Boeing 777.
Semnale radar înregistrate de armata malaeziană au arătat ulterior că avionul ar fi coborât oscilant până la o altitudine de 23.000 de picioare, sub altitudinea de croazieră, în apropiere de Penang, o insulă malaeziană foarte populată.
Aparatul, care se îndrepta atunci spre sud-vest, ar fi câștigat altitudine, modificându-și traiectoria spre nord-vest, în direcția Oceanului Indian.
Pentagonul a confirmat vineri că vasul USS Kidd și un avion de supraveghere, un P-8 Poseidon, erau în drum pentru a contribui substanțial la căutări.
‘La cererea Malaeziei, USS Kidd se află în nordul Strâmtorii Malacca, în ceea ce numim zona vestică de cercetare’, a precizat colonelul Steven Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului. Acest distrugător se pregătește să efectueze căutări în Marea Andaman și în Golful Bengal, a adăugat el.
Avionul de supraveghere, un P-8 Poseidon, ‘va efectua căutări într-o zonă mult mai largă (…), în zona septentrională a Golfului Bengal și în nordul Oceanului Indian’, a continuat el, subliniind că directivele definitive nu au fost trasate.
Un al doilea distrugător american care participă la căutări, USS Pinckney, urma la rândul lui să se îndrepte spre Singapore pentru operațiuni de întreținere.
Avionul companiei Malaysia Airlines transporta 239 de persoane, iar dispariția sa, săptămâna trecută, rămâne un mister până la ora actuală. Inițial, căutările s-au concentrat în Marea Chinei de Sud, la est de Malaezia, de-a lungul rutei pe care trebuia să se deplaseze zborul Kuala Lumpur-Beijing. Ultima poziție cunoscută a avionului era pe această rută inițială.
Ele au fost extinse ulterior la o zonă mult mai vastă, în special după informații americane care menționau că aparatul a continuat să transmită un semnal automat timp de aproape patru ore după ce a dispărut de pe radar.