Curtea de Apel Bucureşti a continuat, joi, discuţiile în dosarul în care Mircea Diaconu, fost senator şi fost director al Teatrului Nottara, este acuzat de conflict de interese, după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat anchetatorii că ar fi promovat-o pe soţia sa, Diana Diaconu Lupescu, în funcţia de regizor artistic.
Actorul Cristian Nicolaie a dat o declaraţie de martor în acest dosar, fiind citat întrucât în 2007 a făcut parte din comisia de evaluare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic.
„Făcând parte din Comisia de evaluare, ştiu că a fost urmată procedura uzuală în acest caz. Doamna Lupescu nu a fost avantajată în niciun fel de faptul că soţul ei, domnul Mircea Diaconu, a făcut parte din această Comisie de evaluare. Mai mult, ea nu ar fi avut nimic de câştigat, mai ales că salariul de regizor este mai mic decât cel al unui actor„, a arătat Cristian Nicolaie în declaraţia pe care a dat-o în calitate de martor.
Audierile în acest dosar vor continua în 21 noiembrie, când vor fi citaţi să dea declaraţii mai mulţi martori, printre care şi Alexandra Norocea, şef al Serviciului Resurse Umane de la Teatrul „Nottara”.
În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns atunci la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.
În 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu şi-a înaintat demisia din Senat, iar în 12 decembrie plenul Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu.
Instanţa supremă a dispus, în martie, trimiterea dosarului fostului ministru al Culturii Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucureşti, în condiţiile în care acesta nu mai era senator.
Potrivit procurorilor Parchetului instanţei supreme, Mircea Diaconu, în calitate de director al Teatrului „C.I. Nottara”, ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.
Tot în calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta, susţin procurorii.