„La ordinul liderului suprem al Coreii de Nord, Kim Jong-Un, toţi membrii familiei lui Jang Song-Thaek, inclusiv copii, au fost ucişi” după ce au fost convocaţi la începutul lunii decembrie la Phenian, afirmă o sursă neprecizată citată de agenţia sud-coreeană .
Conform unei alte surse, unii dintre aceştia ar fi fost împuşcaţi în faţa vecinilor. Cei care aveau la rândul lor legături de rudenie cu persoanele executate ar fi fost trimişi în lagăre de muncă din zone izolate ale ţării.
Pe data de 13 decembrie, agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA a anunţat că generalul Jang Song-Thaek, unchiul lui Kim Jong-Un şi considerat „numărul doi” în ierarhia regimului comunist de la Phenian, a fost executat după ce a fost condamnat la moarte de un tribunal militar, fiind acuzat de trădare şi că ar fi pus la cale o lovitură de stat militară. Potrivit presei sud-coreene, odată cu el au fost executaţi alţi şapte responsabili de rang înalt.
La începtul anului a apărut informaţia că soţia lui Jang Song-Thaek ar putea să nu mai fie în viaţă.
Kim Kyong-Hui -mătuşa liderului nord-coreean Kim Jong-Un şi soţia unchiului acestuia Jang Song-Thaek, considerat cândva al doilea om în stat, care a fost executat în luna decembrie pentru presupusa pregătire a unei lovituri de stat, nu a mai apărut în public din luna septembrie 2013 şi s-ar putea să nu mai fie în viaţă, a relatat luni un ziar sud-coreean.
Ea ar putea să se fi sinucis sau să fi murit în urma unui atac de cord, scria publicaţia sud-coreeană Chosun Ilbo, citând surse din serviciile secrete de la Seul. Potrivit acestora, este foarte probabil ca sora mai mică al fostului lider nord-coreean Kim Jong-Il să nu mai fie în viaţă.
Mass-media sud-coreene relataseră anterior că mătuşa Kim Kyong-Hui, o femeie influentă în ierarhia politică din Coreea de Nord, ar suferi de o boală gravă şi că s-ar fi deplasat în Rusia pentru tratatament. Despre boala ei s-a scris în 2004, când femeia, care suferea de dependenţă alcoolică, s-a tratat într-o clinică din Paris, relatează agenţia de presă Ria Novosti.
Soţul ei Jang Song-Thaek, considerat multă vreme drept ‘eminenţa cenuşie’ a actualului lider de la Phenian, a fost vicepreşedinte al influentei Comisii pentru Apărare a ţării, până când a fost condamnat la moarte şi executat în decembrie împreună cu mai mulţi colaboratori ai săi.
Cu toate acestea, Kim Kyong-Hui a fost inclusă în comisia oficială însărcinată cu funeraliile unui membru proeminent al Biroului Politic al Partidului Muncitorilor din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC-Coreea de Nord).
Potrivit observatorilor, acesta ar fi fost un semnal că ea şi-ar fi păstrat poziţia în ierarhia politică a ţării. Însă Kim Kyong-Hui nu a apărut la ceremoniile ocazionate de împlinirea a doi ani de la decesul fratelui său, Kim Jong-Il, la sfârşitul anului trecut, ceea ce a suscitat noi speculaţii cu privire la soarta sa.