Acest institut a anunţat luna trecută că o fotografie, realizată prin satelit la 31 august, arată vapori ieşind dintr-o clădire adiacentă reactorului, cu o putere de cinci megawaţi, în incinta complexului nuclear Yongbyon. Potrivit institutului, repornirea acestui reactor ar permite regimului să-şi accelereze programul de înarmare.
O nouă fotografie, datând din 19 septembrie, arată cum apa fierbite reziduală se varsă într-un curs de apă printr-o conductă nou instalată, informează institutul americano-coreean.
Aceste ape reziduale „reprezintă o dovadă suplimentară că Phenianul a repornit reactorul său cu o putere de cinci megawaţi”, scrie cercetătorul Nick Hansen pe blogul institutului, 38 North.
Canalizarea este importantă pentru menţinerea reactorului la o temperatură sigură.
Reactorul poate produce şase kilograme de plutoniu anual, suficient pentru a crea o bombă nucleară.
Devenită putere nucleară militară după primul test, efectuat în 2006, Coreea de Nord a acceptat, în 2007, să-şi întrerupă activităţile în domeniul atomic în schimbul unui ajutor economic şi garanţiilor de securitate.
Procesul de denuclearizare părea în plină desfăşurare după dezactivarea reactorului Yongbyon, în iulie 2007, şi demolarea turnului său de răcire, în iunie 2008.
Totuşi, Phenianul nu a permis inspectarea instalaţiilor sale şi s-a retras, în decembrie 2008, de la negocierile între Cei Şase (China, Statele Unite, Rusia, Japonia şi cele două Corei) privind programul său nuclear.
De asemenea, în contextul dezvăluirilor Institutului americano-coreean, Rusia a anunţat în septembrie că „anumite semne arată că situaţia se îndreaptă spre repornirea” reactorului şi a sugerat că Peninsula Coreeană există riscul unei „catastrofe”, din cauza vechimii instalaţiei nucleare.