Anchetatorii vor să afle cum şi când s-a rupt antena transmiţătorului montat pe avion şi care ar fi putut duce la identificare mai rapidă a epavei avionului medical. Experţii independenţi care au analizat fiecare detaliu al prăbuşirii avionului medical au descopert că antena trasmiţătorului era ruptă dinainte, nu a fost găsită la locul accidentului. În urma tragediei, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa. Copilotul şi patru medici aflaţi la bord au supravieţuit.
Pe de altă parte, procurorul general al României, Augustin Lazăr, afirmă că în curs sunt două experitze care au legătură cu tragedia din Apuseni. „Sunt două expertize judiciare care sunt în curs — o expertiză care tinde să identifice care sunt cauzele accidentului și o a doua expertiză care urmărește ca, din punct de vedere tehnic, să explice dacă antena s-a rupt înainte sau în cursul accidentului„, a spus acesta.
Procurorul general a precizat că expertiza privind antena de localizare se efectuează în străinătate.
Accidentul s-a produs în data de 20 ianuarie 2014, când o aeronavă de tip BN2, în care se afla echipaj medical, a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 metri altitudine, în Munţii Apuseni, la graniţa dintre Cluj şi Alba.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta Aurelia Ion de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Echipajul medical trebuia să ajungă la Oradea pentru o prelevare de organe.