Imagini spectaculoase surprinse în Delta Dunării! Păsările Flamingo aflate pe Lacul Tuzla, din județul Constanța, sunt pratogonistele unui spectacol de culoare impresionant.
Lacul a devenit casa câtorva zeci de păsări flamingo roz, o apariție rară în România. Inițial se credea că păsările sunt doar în trecere și că au făcut un popas de câteva zile, dar ele încă se află pe lacurile Tuzla și Nuntași.
Fotograful Mircea Bezergheanu, cel care a realizat fotografiile splendide, a făcut apel la cei care vor să dea o mână de ajutor în vederea informării turiștilor privind cuiburile păsărilor aflate în pericol.
„Am stat 3 zile acolo si nu am observat nici o activitate care să demonstreze intenția de cuibărire – cu toate că mi-o doresc din tot sufletul. La specia asta procesul de cuibărire se declanșează DOAR DACĂ există un număr foarte mare de păsări, adică sute de exemplare, ptr. ca șansele de supraviețuire a puilor să fie cât mai mari. Acolo, pe lacul Tuzla, Șacalii vor intra prin apa adâncă de 10-20 cm foarte ușor, vor culege repede puii și ouăle…”, a afirmat fotograful.
„Am nevoie de 3-4 voluntari să mergem sâmbătă-duminică acolo să continuăm demersul de informare a turiștilor care – fără a fi vina lor, nefiind informați de autorități/televiziuni – pun în pericol cuiburile păsărilor limicole. Aud? Cineva de pe la Asociație vine? Avem nevoie de niște țăruși si 100 m de sfoară să delimităm un perimetru cât mai vizibil Mulțumesc în avans celor care se vor implica”, a scris el pe Facebook.
Fotograful mai spune că o autoritățile și o mulțime de asociații doar pozează că sunt implicate, când, de fapt, nici măcar nu s-au prezentat la fața locului pentru a face ceva concret pentru păsările flamingo.
„Tot felul de asociații care salvează de pe Facebook, din tastatură. Eventual din finanțările alea la care bălesc. Dar nu am prins nici unul implicat acolo, când veneau sute de oameni la malul lacului si, fără să știe, puneau în pericol cuiburile de Ciocântors și piciorong aflate in mâlul de la marginea apei.
Doar fotograful de la malul apei a făcut 3 zile de voluntariat, arătând oamenilor care s-au perindat pe acolo ce pot face din ignoranță, călcând cuiburile cu ouă. Toți oamenii au înțeles și mi-au mulțumit că i-am atenționat concret, arătând ouăle pe care ei de fapt nu le-ar fi văzut. Atât am putut face, atât am făcut. Nicio autoritate, niciun ongist nu a călcat pe acolo să facă ceva concret. Doar recomandări din spatele tastaturilor”, a adăugat fotograful.
Păsările flamingo care au putut fi observate, începând de săptămâna trecută, în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) nu vor cuibări nici anul acesta în zonă, din cauză că au fost stresate de vizitatori, a declarat pentru Agerpres reprezentantul Societăţii Ornitologice din România (SOR), Cristi Domşa.
„Au fost hăituite continuu de turişti, fotografi, de ‘binevoitori’, toată lumea le-a urmărit cu drone, cu bărci, cu tot ce e posibil pentru a face o poză bună, mai de lăudat. Aici (în zona strict protejată Sărături, n.red.), au început să-şi pregătească locul de cuibărit, dar din cauza presiunii oamenilor, păsările au plecat. Sunt mici şanse să se întoarcă”, a afirmat Domşa.
„Întâmplător am trecut pe aici şi am văzut (duminică dimineaţa, n.red.) foarte mulţi oameni adunaţi grămadă. Ei nu au ce să caute aici, iar partea bună este că agenţii ecologi ai Administraţiei RBDD au fost foarte prompţi, au venit, i-au scos şi asta e situaţia. Oamenii nu ştiu sau nu citesc panoul. Problema este că e perioada de cuibărire, cea mai sensibilă, iar păsările sunt foarte deranjate. Acum, aici sunt pescăruşi, dar şi alte specii de păsări de apă care cuibăresc, inclusiv pe brâul de vegetaţie din jur. Sunt păsări care au pui mici ce fug prin iarbă. Dacă oamenii vin cu câini şi aleargă puii, deranjul este foarte mare”, a mai spus reprezentantul SOR.
Flamingo în Delta Dunării. Peste 100 de păsări au fost fotografiate pe lacul Tuzla