Peste 450.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns în România. Doar o treime au fost folosite până în prezent

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a susţinut marţi o conferinţă de presă privind vaccinarea împotriva noului coronavirus în România.
Razvan Mihalascu
12 ian. 2021, 15:45
Peste 450.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns în România. Doar o treime au fost folosite până în prezent

Noi informaţii despre campania de vaccinare anti-COVID-19 în România au făcut făcute publice de dr. Valeriu Gheorghiţă.

„Astăzi, până la ora 12 erau vaccinare peste 9.000 de persoane. Au fost înregistrate 468 de reacţii adverse raportare, dintre care 191 de reacţii adverse sunt locale şi circa 277 reacţii generale”, a declarat dr. Gheorghiţă.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 în România. Câte doze s-au pierdut

„Din punct de vedere al numărului de pierderi, vorbim de 272 de doze, ceea ce reprezintă 0,16 la sută din numărul dozelor distribuite”, a spus preşedintele CNCAV.

„În ceea ce priveşte dozele recepţionate până în acest moment, până pe data de 11 ianuarie a fost primită cea de-a patra tranşă, în total fiind recepţionate 450.400 de doze”, a adăugat el.

Dr Gheorghiţă a mai spus că au fost distribuite circa 160.980 de doze.

„Practic au plecat din centrele de stocare către centrele de vaccinare, în momentul de faţă fiind vaccinate 134.000 de persoane”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Numărul triplu de centre de vaccinare anti-COVID în a doua etapă a campaniei de vaccinare. „La capacitate maximă peste 100.000 de persoane se pot vaccina în fiecare zi”

Dr. Gheorghiță a vorbit şi despre cum autorităţile pregătesc a doua etapă a campaniei de vaccinare.

„Din numărul de centre de vaccinare destinat unităţilor medicale pentru lucrătorii din sistemul medical şi social, astăzi se vaccinează din circa 235 de centre. Pentru a etapa a doua sunt identificate şi vor fi operaţionalizate 750 de centre, dintre care circa 100 de centre rămân deja din centrele din unităţile medicale.

Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, ceea ce vor asigura la capacitate maximă peste 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi”, a explicat medicul militar.

Cine se vaccinează în a doua etapă

„Pe lângă persoanele de peste 65 de ani, vorbim de persoane care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, persoane cu obezitate, persoane cu boli cardiovasculare, boli cronice renale, boli pulmonare cronice, persoane cu boli onncologice, autoimune. De asemenea, persoane cu imunodepresii, inclusiv persoanele cu HIV, SIDA”, a spus dr. Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV a precizat că platforma privind programările de vaccinare va fi gata pe 15 ianuarie.

„De la ora 15 se va putea începe programarea persoanelor în etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite”, a spus medicul militar.

Programări pentru vaccinare la medicul de familie şi la call-center. Numărul la care te poţi programa

În cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, programarea se va face individual, prin medicul de familie şi prin serviciile de call-center.

„Vom avea un număr unic pe care-l vom avea la nivel naţional – 021.414.44.25. Sunând la acest număr, apelurile pot fi preluate în cele 42 de call-centere distribuite la nivelul fiecărui judeţ”, a explicat dr. Gheorghiţă.

O altă modalitate de programare este prin Direcţia de Asistenţă Socială din Primării sau prin intermediul aparţinătorilor care pot să-şi facă cont şi să înscrie până la maximum 10 persoane, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

În cazul persoanelor care au boli cronice, programarea se face prin intermediul medicului de familie.

„Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call-center individual, pe pagina web, prin direcţia de Asistenţă Socială sau prin intermediul aparţinătorilor,” a afirmat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Programarea pentru vaccinare anti-COVID în cazul persoanelor din serviciile esenţiale

„Pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, programarea se face prin angajator şi atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate, beneficiarul poate să-şi stabilească după ce este validat de angajator, ziua şi centrul la care vrea să meargă să se vaccineze”, a spus preşedintele CNCAV.

Citeşte şi: Primele 14.000 de doze de vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna ajung miercuri în România

„Peste 125.000 de români s-au vaccinat de la startul campaniei de imunizare anti COVID-19. Zero reacții adverse grave. Pentru că vaccinarea este sigură, eficientă și salvează vieți”, a anunţat marţi, Ministerul Sănătăţii, pe pagina  de Facebook.

Citeşte şi: Etapa a doua de vaccinare. Ce categorii de persoane intră în grupa de risc. Precizări de ultimă oră

În etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 este inclusă populaţia la risc. Comitetul de coordonare a campaniei de vaccinare a făcut precizări despre persoanele care se încadrează în grupa de risc.

a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Etapa a doua de vaccinare. Ce afecţiuni sunt considerate cronice
În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează următoarele afecțiuni:

  • Diabet zaharat
  • Obezitate
  • Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
  • Afecțiuni cardiovasculare
  • Afecțiuni renale
  • Afecțiuni oncologice
  • Afecțiuni pulmonare
  • Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
  • Afecțiuni hepatice moderate/severe
  • Afecțiuni autoimune
  • Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

Lista lucrătorilor esenţiali care se vor vaccina în etapa a doua

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a precizat care sunt meseriile considerate esenţiale, care vor intra în etapa a doua a imunizării, după ce în prima au fost vizaţi lucrătorii din sistemul medical.

Pe lângă vârstnici şi pacienţi cu boli cronice, în etapa a doua de vaccinare vor intra personalul din mass-media, poştaşi, preoţi şi alte persoane care, prin natura meseriei, iau contact cu publicul zilnic.

Citeste si Unde se vor vaccina bucureştenii: puncte de vaccinare în spitale, dar şi în mall-uri, la Romexpo, la Circul Metropolitan şi Palatul Copiilor

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
Animalul cu memorie excelentă, care poate călători pe distanțe mari cu puțină hrană și apă. E de mare ajutor în gospodărie, dar mulți îl consideră încăpățânat și greu de crescut
Capital.ro
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii începători
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane. „Prea târziu”, spun analiștii
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Noi detalii în cazul morții Andreei Cuciuc! Din ce cauză a murit fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc. Aceasta a fost înmormântată în rochie de mireasă
Cancan.ro
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
StirileBZI
Românii nu vor mai merge la notar! Ce proiect de lege a adoptat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Mircea Lucescu critică defensiva României după victoria cu Cipru, 4-1
MediaFlux
AJUTOR NESPERAT pentru SUTE de MII de PENSIONARI! Se DAU BANI în PLUS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov