Noi locuri de muncă bine plătite în România. Se dau și bonusuri substanțiale la nici două ore de București

Ce spune Nuclearelectrica despre bonusurile de 800 de milioane de euro din contractul pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Proiectul gigant din România este estimat la 10 miliarde de euro.
Irina Dumitrescu
19 nov. 2024, 16:30
Noi locuri de muncă bine plătite în România. Se dau și bonusuri substanțiale la nici două ore de București

Managerii asocierii de companii, responsabili de servicii de inginerie şi servicii de management de proiect la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, vor primi bonusuri de performanță estimate la 800 de milioane de euro. Acești bani se regăsesc în contractul de 3,1 miliarde de euro semnat, vineri, la COP 29, în Baku. Reprezentanții Nuclearelectrica din România susțin că bonusurile au fost introduse „pentru a motiva contractantul să își atingă obiectivele”.

Mii de locuri de muncă disponibile în România

Nuclearelectrica spune că valoarea bonusurilor reprezintă 8% din costul total al proiectului pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Asta înseamnă că proiectul este estimat, în acest moment, la 10 miliarde de euro, suma fiind mai mare față de estimările precedente ale reprezentanților Nuclearelectrica și Ministerului Energiei, care vorbeau despre șapte miliarde de euro.

Cele două noi reactoare din Cernavodă vor însemna o putere instalată adițională de peste 1400MW, o creștere a producției anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh, pentru cel puțin 30 de ani de operare, peste 19.000 de locuri de muncă bine plătite și evitarea a minimum 10 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon (CO2) în fiecare an.

Citește și Mii de locuri de muncă în Elveția. Se oferă salarii de până la 6.500 euro

Lucrările vor începe în anul 2033

Contractul pentru inginerie și servicii de management se întinde pe o perioadă de nouă ani, în urma căruia se va lua decizia dacă și cum începe construirea celor două reactoare. Cel mai probabil, lucrările de construire vor începe abia în anul 2033, potrivit specialiștilor din energie. Există și varianta de a nu fi luată nicio decizie de construire.

Amintim că Energonuclear, companie de stat deținută integral de Nuclearelectrica, a semnat, recent, un contract de 3,16 miliarde de euro pentru serviciile de inginerie, achiziții și management (EPCM), cu o asociere formată din companii din SUA, Canada și Italia. Concret, contractul a fost semnat cu asocierea FCSA formată din companiile controlate de americanii Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington, Sucursala București Branch, S&L Engineers, Ltd. şi Sargent & Lundy Energie SRL, canadienii de la Candu Energy Inc. și italienii de la Ansaldo Nucleare.

Bonusurile de ordinul sutelor de milioane de euro vor fi plătite Asocierii FCSA JV – Fluor Corporation, Candu Energy, Ansaldo Nucleare și Sargent&Lundy, a precizat Nuclearelectrica pentru HotNews. Din această sumă uriașă, 800 de milioane de euro reprezintă bonusuri de perfomanță.

„Această practică este una uzuală, în acest tip de contracte, și este utilizată, pe baza de bune practici internaționale, pentru a motiva contractantul să își atingă obiectivele setate cu respectarea timpilor de lucru, fără întârzieri, implicit fără escaladări de costuri”, a explicat Nuclearelectrica.

Vezi și România va avea prima fabrică de hârtie specială care va înlocui ambalajele de plastic. Investiția de 75 de miliioane de euro va crea 200 de locuri de muncă

Reacția Nuclearelectrica

Compania a mai precizat că valoarea finală a bonusurilor încasate va fi corelată cu „atingerea indicatorilor de performanță ai Proiectului (spre exemplu – încadrare în graficul de implementare, calitatea lucrărilor, încadrare în bugetul estimat etc.)”.

Aceste bonusuri vor fi calculate anual pe baza indicatorilor de performanță stabiliți. Apoi, la finalul contractului va exista o regularizare a acestor valori pentru a reflecta exact gradul de îndeplinire a obiectivelor. Așadar, suma aferentă bonusurilor este o estimare maximală la acest moment, raportată la costul total al proiectului.

„În conformitate cu Nota destinată informării acționarilor SNN, Contractul EPCM (Inginerie, Procurare şi Management al Construcţiei) prevede două faze, calibrate la etapele prevăzute în Strategia de implementare a Proiectului, respectiv LNTP (având o componentă fixă şi o componentă variabilă) şi FNTP (având o valoare estimată iniţială, pe bază de cost rambursabil, precum şi o componentă de stimulare a performanţei activităţii de management al consorţiului prin acordarea unor bonusuri, în cuantum de 8% din Costul Total al Proiectului. Costul total al Proiectului va fi determinat la finele Etapei LNTP, consorțiul urmând să furnizeze o estimare de cost a Proiectului de clasă 3/2 conform sistemului de clasificare AACE (Association for the Advancement of Cost Engineering), cu un grad de acuratețe de la -10% până la +20%. Această valoare actualizată va sta la baza actualizării modelului financiar, determinării prețului de exercitare („strike price”) şi luării deciziei de investire pentru intrarea în Etapa FNTP. Așadar, cele 800 mil euro nu reprezintă 25% din valoarea EPCM (estimat la 3,2 mil euro), ci 8% din Costul Total al Proiectului, cost care va fi determinat într-o etapă ulterioară, conform informațiilor prezentate”, a menționat Nuclearelectrica.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care turiștii o evită. A nins, peisajele sunt spectaculoase, zăpada e perfectă pentru a schia, dar oamenii fug de ea
Capital.ro
Băsescu, deconspirat. Ce a făcut ca să ajungă președinte: Vă spun ceva ce nu știe nimeni!
Playtech.ro
Ordinea în care se pun legumele în salata de boeuf. Acesta e secretul gustului perfect, vei observa diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Iisus Hristos, între mit și realitate. Dezvăluiri științifice și istorice: „Imaginile tradiționale sunt în mare parte inexacte”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Vestea care a îngrijorat milioane de români. Abia astăzi s-a aflat adevărul
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Atac devastator la un târg de Crăciun din Germania! Cel puțin 11 persoane au murit și alte 60 au fost rănite după ce o mașină a intrat în mulțime
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Documentul ce trebuie depus. Este obligatoriu pentru toți acești români
StirileBZI
Cu cât vor fi indexate pensiile în ianuarie 2025! Vestea rea dată șeful Casei de Pensii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
"Adio, iubirile mele!” - Andreea și bebelușul ei au murit! Detalii șocante
substantial.ro
Administrația Biden pregătește ultimul pachet de asistență militară pentru Ucraina
MediaFlux
HIDROELECTRICA dă BANII ÎNAPOI! Facturile pentru DOUĂ luni au fost GREȘITE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bill Gates: „Doar trei domenii vor supraviețui”. Inteligența artificială evoluează într-un ritm amețitor