Noi locuri de muncă bine plătite în România. Se dau și bonusuri substanțiale la nici două ore de București

Ce spune Nuclearelectrica despre bonusurile de 800 de milioane de euro din contractul pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Proiectul gigant din România este estimat la 10 miliarde de euro.
Irina Dumitrescu
19 nov. 2024, 16:30
Noi locuri de muncă bine plătite în România. Se dau și bonusuri substanțiale la nici două ore de București

Managerii asocierii de companii, responsabili de servicii de inginerie şi servicii de management de proiect la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, vor primi bonusuri de performanță estimate la 800 de milioane de euro. Acești bani se regăsesc în contractul de 3,1 miliarde de euro semnat, vineri, la COP 29, în Baku. Reprezentanții Nuclearelectrica din România susțin că bonusurile au fost introduse „pentru a motiva contractantul să își atingă obiectivele”.

Mii de locuri de muncă disponibile în România

Nuclearelectrica spune că valoarea bonusurilor reprezintă 8% din costul total al proiectului pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Asta înseamnă că proiectul este estimat, în acest moment, la 10 miliarde de euro, suma fiind mai mare față de estimările precedente ale reprezentanților Nuclearelectrica și Ministerului Energiei, care vorbeau despre șapte miliarde de euro.

Cele două noi reactoare din Cernavodă vor însemna o putere instalată adițională de peste 1400MW, o creștere a producției anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh, pentru cel puțin 30 de ani de operare, peste 19.000 de locuri de muncă bine plătite și evitarea a minimum 10 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon (CO2) în fiecare an.

Citește și Mii de locuri de muncă în Elveția. Se oferă salarii de până la 6.500 euro

Lucrările vor începe în anul 2033

Contractul pentru inginerie și servicii de management se întinde pe o perioadă de nouă ani, în urma căruia se va lua decizia dacă și cum începe construirea celor două reactoare. Cel mai probabil, lucrările de construire vor începe abia în anul 2033, potrivit specialiștilor din energie. Există și varianta de a nu fi luată nicio decizie de construire.

Amintim că Energonuclear, companie de stat deținută integral de Nuclearelectrica, a semnat, recent, un contract de 3,16 miliarde de euro pentru serviciile de inginerie, achiziții și management (EPCM), cu o asociere formată din companii din SUA, Canada și Italia. Concret, contractul a fost semnat cu asocierea FCSA formată din companiile controlate de americanii Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington, Sucursala București Branch, S&L Engineers, Ltd. şi Sargent & Lundy Energie SRL, canadienii de la Candu Energy Inc. și italienii de la Ansaldo Nucleare.

Bonusurile de ordinul sutelor de milioane de euro vor fi plătite Asocierii FCSA JV – Fluor Corporation, Candu Energy, Ansaldo Nucleare și Sargent&Lundy, a precizat Nuclearelectrica pentru HotNews. Din această sumă uriașă, 800 de milioane de euro reprezintă bonusuri de perfomanță.

„Această practică este una uzuală, în acest tip de contracte, și este utilizată, pe baza de bune practici internaționale, pentru a motiva contractantul să își atingă obiectivele setate cu respectarea timpilor de lucru, fără întârzieri, implicit fără escaladări de costuri”, a explicat Nuclearelectrica.

Vezi și România va avea prima fabrică de hârtie specială care va înlocui ambalajele de plastic. Investiția de 75 de miliioane de euro va crea 200 de locuri de muncă

Reacția Nuclearelectrica

Compania a mai precizat că valoarea finală a bonusurilor încasate va fi corelată cu „atingerea indicatorilor de performanță ai Proiectului (spre exemplu – încadrare în graficul de implementare, calitatea lucrărilor, încadrare în bugetul estimat etc.)”.

Aceste bonusuri vor fi calculate anual pe baza indicatorilor de performanță stabiliți. Apoi, la finalul contractului va exista o regularizare a acestor valori pentru a reflecta exact gradul de îndeplinire a obiectivelor. Așadar, suma aferentă bonusurilor este o estimare maximală la acest moment, raportată la costul total al proiectului.

„În conformitate cu Nota destinată informării acționarilor SNN, Contractul EPCM (Inginerie, Procurare şi Management al Construcţiei) prevede două faze, calibrate la etapele prevăzute în Strategia de implementare a Proiectului, respectiv LNTP (având o componentă fixă şi o componentă variabilă) şi FNTP (având o valoare estimată iniţială, pe bază de cost rambursabil, precum şi o componentă de stimulare a performanţei activităţii de management al consorţiului prin acordarea unor bonusuri, în cuantum de 8% din Costul Total al Proiectului. Costul total al Proiectului va fi determinat la finele Etapei LNTP, consorțiul urmând să furnizeze o estimare de cost a Proiectului de clasă 3/2 conform sistemului de clasificare AACE (Association for the Advancement of Cost Engineering), cu un grad de acuratețe de la -10% până la +20%. Această valoare actualizată va sta la baza actualizării modelului financiar, determinării prețului de exercitare („strike price”) şi luării deciziei de investire pentru intrarea în Etapa FNTP. Așadar, cele 800 mil euro nu reprezintă 25% din valoarea EPCM (estimat la 3,2 mil euro), ci 8% din Costul Total al Proiectului, cost care va fi determinat într-o etapă ulterioară, conform informațiilor prezentate”, a menționat Nuclearelectrica.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul care e bogat în antioxidanți și te ajută să ai o memorie puternică. Îl găsești în orice magazin, este ieftin și costă doar 5 lei
Capital.ro
Dezvăluire incendiară despre Călin Georgescu. S-a aflat totul abia acum: I-a plăcut de el...
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ger în aprilie. Temperaturile scad până la -9 grade
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Ștefan Chirea a fost dat dispărut pe 30 martie 2025. IREAL unde a fost găsit 3 zile mai târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Bilete de tratament balnear pentru pensionari. Casa Națională de Pensii anunță lista stațiunilor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București