Noi locuri de muncă bine plătite în România. Se dau și bonusuri substanțiale la nici două ore de București

Ce spune Nuclearelectrica despre bonusurile de 800 de milioane de euro din contractul pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Proiectul gigant din România este estimat la 10 miliarde de euro.
Irina Dumitrescu
19 nov. 2024, 16:30
Noi locuri de muncă bine plătite în România. Se dau și bonusuri substanțiale la nici două ore de București

Managerii asocierii de companii, responsabili de servicii de inginerie şi servicii de management de proiect la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, vor primi bonusuri de performanță estimate la 800 de milioane de euro. Acești bani se regăsesc în contractul de 3,1 miliarde de euro semnat, vineri, la COP 29, în Baku. Reprezentanții Nuclearelectrica din România susțin că bonusurile au fost introduse „pentru a motiva contractantul să își atingă obiectivele”.

Mii de locuri de muncă disponibile în România

Nuclearelectrica spune că valoarea bonusurilor reprezintă 8% din costul total al proiectului pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Asta înseamnă că proiectul este estimat, în acest moment, la 10 miliarde de euro, suma fiind mai mare față de estimările precedente ale reprezentanților Nuclearelectrica și Ministerului Energiei, care vorbeau despre șapte miliarde de euro.

Cele două noi reactoare din Cernavodă vor însemna o putere instalată adițională de peste 1400MW, o creștere a producției anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh, pentru cel puțin 30 de ani de operare, peste 19.000 de locuri de muncă bine plătite și evitarea a minimum 10 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon (CO2) în fiecare an.

Citește și Mii de locuri de muncă în Elveția. Se oferă salarii de până la 6.500 euro

Lucrările vor începe în anul 2033

Contractul pentru inginerie și servicii de management se întinde pe o perioadă de nouă ani, în urma căruia se va lua decizia dacă și cum începe construirea celor două reactoare. Cel mai probabil, lucrările de construire vor începe abia în anul 2033, potrivit specialiștilor din energie. Există și varianta de a nu fi luată nicio decizie de construire.

Amintim că Energonuclear, companie de stat deținută integral de Nuclearelectrica, a semnat, recent, un contract de 3,16 miliarde de euro pentru serviciile de inginerie, achiziții și management (EPCM), cu o asociere formată din companii din SUA, Canada și Italia. Concret, contractul a fost semnat cu asocierea FCSA formată din companiile controlate de americanii Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington, Sucursala București Branch, S&L Engineers, Ltd. şi Sargent & Lundy Energie SRL, canadienii de la Candu Energy Inc. și italienii de la Ansaldo Nucleare.

Bonusurile de ordinul sutelor de milioane de euro vor fi plătite Asocierii FCSA JV – Fluor Corporation, Candu Energy, Ansaldo Nucleare și Sargent&Lundy, a precizat Nuclearelectrica pentru HotNews. Din această sumă uriașă, 800 de milioane de euro reprezintă bonusuri de perfomanță.

„Această practică este una uzuală, în acest tip de contracte, și este utilizată, pe baza de bune practici internaționale, pentru a motiva contractantul să își atingă obiectivele setate cu respectarea timpilor de lucru, fără întârzieri, implicit fără escaladări de costuri”, a explicat Nuclearelectrica.

Vezi și România va avea prima fabrică de hârtie specială care va înlocui ambalajele de plastic. Investiția de 75 de miliioane de euro va crea 200 de locuri de muncă

Reacția Nuclearelectrica

Compania a mai precizat că valoarea finală a bonusurilor încasate va fi corelată cu „atingerea indicatorilor de performanță ai Proiectului (spre exemplu – încadrare în graficul de implementare, calitatea lucrărilor, încadrare în bugetul estimat etc.)”.

Aceste bonusuri vor fi calculate anual pe baza indicatorilor de performanță stabiliți. Apoi, la finalul contractului va exista o regularizare a acestor valori pentru a reflecta exact gradul de îndeplinire a obiectivelor. Așadar, suma aferentă bonusurilor este o estimare maximală la acest moment, raportată la costul total al proiectului.

„În conformitate cu Nota destinată informării acționarilor SNN, Contractul EPCM (Inginerie, Procurare şi Management al Construcţiei) prevede două faze, calibrate la etapele prevăzute în Strategia de implementare a Proiectului, respectiv LNTP (având o componentă fixă şi o componentă variabilă) şi FNTP (având o valoare estimată iniţială, pe bază de cost rambursabil, precum şi o componentă de stimulare a performanţei activităţii de management al consorţiului prin acordarea unor bonusuri, în cuantum de 8% din Costul Total al Proiectului. Costul total al Proiectului va fi determinat la finele Etapei LNTP, consorțiul urmând să furnizeze o estimare de cost a Proiectului de clasă 3/2 conform sistemului de clasificare AACE (Association for the Advancement of Cost Engineering), cu un grad de acuratețe de la -10% până la +20%. Această valoare actualizată va sta la baza actualizării modelului financiar, determinării prețului de exercitare („strike price”) şi luării deciziei de investire pentru intrarea în Etapa FNTP. Așadar, cele 800 mil euro nu reprezintă 25% din valoarea EPCM (estimat la 3,2 mil euro), ci 8% din Costul Total al Proiectului, cost care va fi determinat într-o etapă ulterioară, conform informațiilor prezentate”, a menționat Nuclearelectrica.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Ce se întâmplă în Dosarul Caracal. Este o răsturnare dramatică. Solicitare imediată a mamei Luizei Melencu
Capital.ro
Dispar banii cash din România? Ce se întâmplă cu numerarul în țara noastră. BNR a anunțat oficial
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Vreme de coșmar în România. Vine ce nu-și dorea nimeni
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Cancan.ro
Marian, un tânăr de 20 de ani din Năvodari, a fost dat dispărut pe 17 ianuarie 2025. Ireal unde a fost găsit acum
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Se schimbă toți banii. Bancnotele vor fi transformate în Euro. Decizia se aplică din 1 ianuarie 2026
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
UE pregătită să-și apere interesele economice în fața amenințărilor comerciale ale lui Trump
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE. Ce procent are CĂLIN GEORGESCU în cel mai recent sondaj. E ȘOC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux