“O să avem și anul acesta modificări pe Codul fiscal. Din sursele noastre de reglementare, avem o reglementare pe politici naționale, avem această reglementare pe politici comunitare pentru că România este stat membru al UE. Și la nivel european o să constatăm că este o efervescență de reglementare”, a spus Georgeta Toma, – șef serviciu – Direcția Generală de Legislație Fiscală și Reglementări Vamale și Contabile, citată de Hotnews.
Potrivit acesteia, avem și angajamentul de reformă fiscală, componentă din PNRR.
„Pentru a beneficia de fondurile respective au fost negociate câteva elemente și de politică fiscală. Cele mai importante sunt cele care au venit în sfera microîntreprinderilor. Izvorul acestor reglementări vine din angajamentul pe care România l-a făcut în cadrul acestui proiect european”, a precizat oficialul Ministerului Finanțelor.
Citește și: Românii care NU duc grija zilei de mâine: meseria care generează 10.000 de euro lunar. Nu e vorba despre IT
Georgeta Toma a precizat că o echipă de experți internaționali analizează facilitățile oferite în acest moment în domeniul fiscal. Conform PNRR, România s-a angajat să elimine facilitățile fiscale, inclusiv cele pentru IT-iști, constructori și agricultori.
„Aceste facilități se află într-o analiză atentă a unor experți internaționali și după definitivarea acestui raport vor fi anumite “ajustări”, să le spunem așa, pentru facilitățile care există în tot Codul fiscal. Pe de altă parte, nu numai în Codul fiscal”, a precizat reprezentanta Ministerului Finanțelor.
Citește și: Apare o nouă taxă pentru români de la 1 martie. Cât de mare este şi cine o plăteşte
„Vor fi în viitor modificări care vor fi aduse facilităților fiscale. Ele vor trebui să devină mai echitabile”, a explicat ea.
O altă modificare vizează transpunerea directivei cu privire la impozitul pe profit minim la nivel global, de 15%.
“Foarte mulți contribuabili români din sfera de aplicare plătesc 16% pe profiturile respective. Sigur, la calcule mai atente o să vedem că și în România cota efectivă de impozitare este mult mai redusă. Vor trebui făcute calcule exacte pe elementele de impozitare”, a precizat Georgeta Toma.