Sesizările cu privire la unele practici online legate de campania electorală nu rămân fără rezultat. Dimpotrivă. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat, luni seară, noi măsuri concrete.
”Ceea ce pot să vă spun că s-a întâmplat până acum, în cel mai scurt timp de când au fost reclamate aceste practici, au fost identificate zeci de conturi care sunt parte a unor reţele mult mai complexe, iar toate acele reţele au fost eliminate, ca şi conţinut, de pe marile platforme, iar în momentul de faţă sunt în derulare alte zeci de investigaţii care au ca şi efect înlăturarea acestor conturi false şi a unor reţele de conturi false, precum şi deservirea lor către instituţiile de aplicare a legii”, a precizat, pentru B1TV, ministrul.
Bogdan Ivan a mai spus că odată închis un cont ce făcea parte dintr-o rețea, a fost anihilată practic întreaga rețea.
”Asta înseamnă că putem vorbi de sute sau chiar mii de conturi (închise – n.r.). Pentru că în clipa în care a fost identificată o reţea de astfel de conturi, ea face parte dintr-o reţea de 50 până la 500 de conturi. În clipa în care a fost eliminat un singur cont, s-a eliminat întreaga reţea din care face parte acel cont, cu IP-ul, iar odată ce s-a anihilat respectivul dispozitiv nu mai pot fi folosite niciodată pe aceste platforme pentru a face propagandă electorală oricui, în întreaga lume”, a explicat demnitarul.
Ministrul a mai anunțat că instituțiile abilitate au deschis deja un dosar penal pentru infracțiuni de grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și comunicarea de informații false. Bogdan Ivan a precizat și că sunt în derulare alte zeci de investigații ce urmăresc ”înlăturarea acestor conturi false și a unor rețele de conturi false”.
Citește și Se schimbă Codul Penal: Închisoare cu executare pentru conducerea fără permis
Tot ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunța, săptămâna trecută, că au fost descoperite și blocate zeci de conturi ale unor ”reţele organizate care încearcă să obţină continut ilegitim pentru a promova un anumit candidat”. Bogdan Ivan a subliniat cu același prilej că echipa de campanie a premierului Marcel Ciolacu ”nu foloseşte astfel de tehnici”.
Scandalul ”fermelor de troli” a început după ce șefa USR, Elena Lasconi, a dezvăluit că Mircea Geoană colaborează cu un fost ofițer al serviciilor de securitate israeliene pentru a-și face campanie la alegerile prezidențiale. În același context, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că o „fermă de boți” lucrează pentru a-l propulsa pe Mircea Geoană.