Normele de eligibilitate pentru ajutoarele de şomaj vor fi înăsprite, iar accesul la locuinţe sociale va fi limitat, relatează BBC News Online.
Premierul a declarat, de asemenea, că cetăţenii britanici sunt „profund îngrijoraţi” de nivelul imigraţiei provenind din România şi Bulgaria. El a pus sub semnul întrebării şi principiul libertăţii de circulaţie în cadrul UE, precizând că acest drept nu poate fi „necondiţionat”.
El a sugerat că un viitor Guvern conservator după 2015 ar putea exercita presiuni pentru schimbări majore pentru limitarea numărului de imigranţi din ţările membre sau viitoare membre ale UE.
Lucrătorii români şi bulgari au fost supuşi unor restricţii pe piaţa muncii din Marea Britanie de la aderarea ţărilor lor la UE în 2007, iar aceste măsuri cu caracter de tranziţie vor expira la sfârşitul anului.
Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, îl îndeamnă pe premierul Marii Britanii, David Cameron, să respingă atitudinile „xenofobe, populiste şi uneori rasiste” promovate de unii politicieni britanici în privinţa imigranţilor români. Corlăţean a apreciat că nu va exista niciun influx masiv de români în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor începând din ianuarie 2014, argumentând că cei care au vrut să părăsească România deja au făcut acest lucru.
„Marea Britanie nu este singura ţară membră UE” care elimină restricţiile la 1 ianuarie 2014; „vor fi multe alte state europene care vor renunţa la restricţii, prin urmare, în niciun caz nu va fi doar Marea Britanie în această lume, cu tot respectul”, a explicat Corlăţean, argumentând că Marea Britanie nu prea a fost principala destinaţie a emigranţilor români.