Organizatorii sperau la cel puţin 10.000 de participanţi la acest „Marş republican al libertăţilor”, la care 10.000 de persoane au anunţat, pe Facebook, că vor să participe. Manifestanţi scandau , în fruntea coloanei, „Da democraţiei, nu revoluţiei!„, iar manifestanţi arborau câteva steaguri franceze şi o mână de steaguri europene. Unii purtau tricouri pe care se putea citi mesajul „Îmi place republica mea” şi „Stop violenţelor„. Ei au răspuns unui „apel adresat majorităţii tăcute care rămâne îngropată acasă de săptămâni„, potrivit iniţiatorului marşului, inginerul Laurent Soulié de la Toulouse.
El a lansat pe Facebook, la jumătatea lui decembrie, ideea acestui marş, după care i s-a alăturat colectivul „fularelor roşii”, înfiinţat la sfârşitul lui noiembrie, împotriva blocajelor – cu condiţia ca defilarea să nu fie o manifestaţie de susţinere a preşedintelui Emmanuel Macron ci, mai larg, a Republicii.
„Eu nu vreau să-mi văd ţara ajungând dictatură„, declară, la defilare, Christine, în vârstă de 63 de ani, un cadru bancar pensionat, venită de la Villeparisis (Seine-et-Marne). În opinia sa, „toate extremele sunt pe cale să vorbească în acelaşi interviu şi vedem o ascensiune a extremiştilor peste tot în Europa, cu şefi de stat ca Trump care vor să vadă Europa lichefiindu-se„. „Înţeleg că există o problemă la sfârşit de lună, dar când trebuie să evoluăm, trebuie să facem ceea ce este necesar pentru a reuşi„, a adăugat ea. „Nu putem aştepta cuminţi înfotoliu săcadă ajutoare„.
Multe dintre „fularele roşii” care preconizau să participe la manifestaţie afirmă că împărtăşesc anumite revendicări ale „vestelor galbene”, dar că resping violenţa „contra instituţiilor”. Marie-Line, în vârstă de 62 de ani, a venit de la Saint-Maur-des-Fossés (Val-de-Marne). Această infirmieră într-un spital public, care nu era „împotriva ideii originale (a «vestelor galbene») de a protesta un pic„, a „venit pentru a spune stop violenţelor verbale sau fizice„. „Aceasta nu este o manifestaţie împotriva «vestelor galbene», este o manifestaţie pentru a (le) spune: aveţi revendicări, le auzim, dar există alt loc decât strada pentru a discuta, nu vom bloca ţara şi economia pentru că noi considerăm că preşedintele este ilegitim„, declară, tot la faţa locului, pentru AFP, senatorul François Patriat (LREM).
Laurent Soulié este un simpatizanrt asumat al La République en marche (LREM) – partidul prezidenţial -, însă majoritatea stă departe de această iniţiativă, în pofida prezenţei, potrivit lui Patriat, a aproximartiv 20 de deputaţi – între care Olivia Grégoire şi Jean-Michel Fauvergue – şi a şase senatori la manifestaţie. „Acest marş şi acest demers au toată simpatia mea, însă nu voi particpa”, pentru că „se va spune imediat că este o acaparare„, a declarat Richard Ferrand, preşedintele Adunării Naţionale la Grand Jury RTL-Le Figaro-LCI. La rândul lor, „fularele roşii” depun eforturi de a se disocia de suspciunea că sunt portavocea celor care nu se simt „veste galbene” şi susţinători într-o anumită măsură ai şefului statului.
Deputaţii LREM care participă la marş o fac cu titlu personal. „Mă gândesc să mă duc la manifestaţie fără eşarfă, fără machiaj, fără nimic, într-o bună stare de spirit, câteva momente, pentru a arăta că există şi oameni care sunt alături de Guvern„, a declarat deputata din Paris Olivia Grégoire.