Noi modificări fiscale în România. Propunerile nu sunt văzute cu ochi buni de reprezentanții mediului de afaceri: ”Nu creşti taxele atunci când motoarele economiei încetinesc”

Coaliția de guvernare pregătește un mega-pachet de măsuri fiscale, creșteri de taxe și impozite, care ar urma să fie aplicate fie de la 1 august, fie de la 1 septembrie, pentru a acoperi gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei.
Filip Stan
17 iul. 2023, 13:37
Noi modificări fiscale în România. Propunerile nu sunt văzute cu ochi buni de reprezentanții mediului de afaceri: ”Nu creşti taxele atunci când motoarele economiei încetinesc”

Guvernul PSD – PNL pregătește noi modificări fiscale pentru perioada următoare. Printre măsurile care s-ar afla în analiza Guvernului se numără o serie de schimbări care ar afecta puternic microîntreprinderile, scrie Economedia.ro. Astfel, se discută despre scăderea pragului cifrei de afaceri până la care o companie se încadrează la categoria „microîntreprinderi” de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la 250.000 euro sau chiar 100.000 de euro.

Citește și: O nouă majorare a salariilor în România în 2023. Bani în plus pe card pentru peste 2 milioane de români

De asemenea, se discută despre o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul pe cifra de afaceri crește în acest caz de la 1% spre 2%.

Majorarea salariilor minime de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă și la 3750 în a doua, respectiv în constructii de la 4.000  lei la 4.500 lei.

Citește și: Legea salarizării unitare. Cum se schimbă grilele, haos cu leurile bugetarilor după demisia lui Marius Budăi

Propunerile nu sunt văzute cu ochi buni de reprezentanții mediului de afaceri.

„Intră încă vreo 70.000 de firme care aduceau la bugetul de stat aproximativ 400 de milioane de lei și bani pe care noi nu o să îi mai vedem în viitor și considerăm că vor scădea veniturile la bugetul de stat, pentru că acestea erau venituri certe. În momentul în care introduci acea impozitare pe profit, consecințele sunt că se încasează mai puțini bani la bugetul de stat, dovadă ce se întâmplă la companiile mari și e încurajată economia, controalele, abuzul. Vor fi venituri mai mici, se vor putea chiar înjumătăți”, spune Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România.

În privința unei posibile majorări a impozitul pe cifra de afaceri de la 1% la 2%, Florin Jianu arată că măsura nu are și justificări bazate pe cifre. „Nu am văzut o analiză de impact, am văzut doar niște zvonuri, niște cifre aruncate, niște numere. Creștere cu numai 5% a companiilor înscrise și o creștere cu aproximativ 20% a companiilor închise. Vom vedea în continuare același trend”.

Citește și: Legea salarizării unitare. Cum se schimbă grilele, haos cu leurile bugetarilor după demisia lui Marius Budăi

În ceea ce privește o eventuală majorare a salariilor minime de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă și la 3.750 în a doua, respectiv în constructii de la 4.000 la 4.500 lei, Florin Jianu este sceptic: „Nu cred că este posibilă o asemenea creștere, înseamnă 10% și cred că 20-30%, dacă ajungem la 3.700, ceea ce este imposibil de realizat. Care e mecanismul? Care este calculul? Nu e posibilă o astfel de mărire. Patru luni de zile să faci modificări? Nu, nu e posibil. Toate modificările trebuie discutate de acum, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2024”.

“Apelul nostru către Guvern este un apel la raţiune. Nu faci modificări în timpul exerciţiului fiscal. Nu s-a mai văzut niciodată să modifici de la 1 septembrie un exerciţiu fiscal deja în desfăşurare, în derulare, pentru că vorbim totuşi de contracte, vorbim de bugete ale companiilor, vorbim de imposibilitatea pentru foarte mulţi întreprinzători să poată să schimbe contractele în care se găsesc în acest moment. În egală măsură, apelul nostru la raţiune vizează şi faptul că nu schimbi şi nu creşti taxele atunci când motoarele economiei încetinesc”, a menţionat Florin Jianu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!