Aflate la o distanţă de 144km între ele, siturile conţin movile cu caracteristici şi orientări interesante, spune arheologul Angela Micol.
Unul dintre situri de află în Egiptul de Sus, la doar 19km de oraşul Abu Sidhum, aflat lângă Nil, şi conţine patru movile, fiecare având un platou în formă triunghiulară.
Cele două movile mai mari au circa 76m lăţime, iar cele două mai mici au 30m lăţime.
Complexul este aranjat foarte clar, în mijloc fiind o movilă gigantică, de 188m lăţime, de trei ori mai mare ca Marea Piramidă.
„La o examinare mai atentă, movila pare a avea un vârf plat şi o formă trianghiulară simetrică, care a fost erodată în timp”, scrie Micol pe site-ul ei Google Earth Anomalies.
La circa 144km distanţă, în apropierea oazei Fayoum, se află al doilea complex de piramide, care conţine o movilă cu patru laturi, de circa 45m lăţime.
„Are un centru pătrat, neobişnuit pentru o movilă aşa de mare şi pare aproape piramidal, văzut de deasupra”, mai scrie Micol.
Aflat la doar 2,41 km faţă de anticul oraş Dimai, situl conţine încă trei movile mai mici, într-un aranjament clar, „similar cu alinierea piramidelor de pe platoul Giza”, mai spune arheologul.
„Culoarea movilelor este închisă şi similară cu cea a materialului folosit pentru pereţii din Dimai, făcuţi din piatră şi cărămizi de lut”, precizează Angela Micol.
Fondat în secolul al III-lea î.Hr, sub regatul lui Ptolemeu II Philadelphus (309 B.C.–246 B.C.), Dimai a fost construit deasupra unei aşezări neolitice.
Cunoscut şi drept Dimeh al-Siba, adică Dimeh al Leilor, oraşul este înconjurat de pereţi din cărămizi din lut, iar în centrul său are ruinele unui templu din piatră dedicat zeului crocodil Soknopaios.
Potrivit lui Micol, ambele situri descoperite de ea sunt considerate necunoscute de egiptologul şi expertul în piramide Nabil Selim, care a descoperit piramida Sinki de la Abydos şi Şanţul Uscat ce înconjoară complexul cu piramide de la Saqqara.
Selim a descoperit că movilele mici din situl din apropierea Abu Sidhum au dimensiuni similare cu piramidele dinastiei a 13-a din Egipt, dacă se poate găsi baza lor.
„Imaginile vorbesc de la sine. Este evident ce conţin siturile, dar este nevoie de cercetare de teren pentru a verifica ce sunt în realitate”, precizează Micol.
Siturile au fost trimise către egiptologi şi cercetători pentru mai multe investigaţii la faţa locului, iar Angela Micol va merge şi ea în zonă pentru a studia siturile.
Piramidele de lângă Faiyum