Noi plângeri șocante față de profesorul Alfred Bulai! Ministerul Educației cere controale drastice în toate universitățile din țară

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a primit noi sesizări de la nu mai puțin de 10 persoane, martori sau chiar posibile victime ale lui Aflred Bulai, cu privire la comportamentul nepotrivit al cadrului universitar.
Alina Costache
31 iul. 2024, 17:46
Noi plângeri șocante față de profesorul Alfred Bulai! Ministerul Educației cere controale drastice în toate universitățile din țară
Noi plângeri șocante față de profesorul Alfred Bulai! Ministerul Educației cere controale drastice în toate universitățile din țară

Zece persoane, posibil martori sau victime ale sociologului Alfred Bulai, au trimis mailuri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, după ce procurorii le-au îndemnat pe studentele de la SNSPA care au fost victime ale profesorului să ia legătura cu anchetatorii. Organele legii le-au garantat atât siguranța fizică, cât și protejarea identității.

Citește și: Prima reacţie a lui Alfred Bulai după acuzaţiile de abuzuri sexuale venite din partea mai multor studente ale sale. „Vă rog să mă înţelegeţi”

Noi plângeri șocante față de profesorul Alfred Bulai

Conform unor surse din Parchetul, mailurile respective nu sunt tratate direct ca plângeri, însă vor fi atent analizate de procurori.  Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 le-a îndemnat, marţi, pe studentele de la SNSPA, care ar fi fost victime ale profesorului Alfred Bulai, să ia legătura cu procurorii, anchetatorii susţinând că le vor asigura siguranța şi le vor proteja identitatea.

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la împrejurarea că sociologul Alfred Bulai, profesor şi analist politic, ar fi pretins favoruri de natură sexuală unor studente din cadrul SNSPA – Şcoala de Studii Politice şi Administrative -, Ministerul Public încurajează orice persoană care deţine date relevante să contacteze organele judiciare la adresa de mail [email protected]”, anunţa Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un comunicat de presă.

Astfel, în cazul persoanelor prezumate vulnerabile, pe tot parcursul procedurilor judiciare pot fi luate măsuri specifice pentru protecţia datelor de identitate. De asemenea, pe tot parcursul procedurilor judiciare, persoanele pot fi audiate prin intermediul mijloacelor audio-video de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate, iar în cazul aplicării măsurilor de protecţie, mijloacele de probă administrate în procesul penal nu vor cuprinde adresa reală sau datele de identitate, acesta fiind păstrate în condiţii de confidenţialitate.

Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai. O primă reacție a avut-o și Ministerul Educației, la trei zile de la primele dezvăluiri ale fostelor studente de la SNSPA, care au reclamat că au fost abuzate sexual de profesorii Alfred Bulai și Marius Pieleanu. Ministerul a anunțat că a dispus Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) să verifice la nivelul instituțiilor de învățământ superior dacă există cazuri de hărțuire sexuală.

„Ministerul Educației nu tolerează, în sistemul de învățământ, nicio abatere care ar putea afecta integritatea și demnitatea umană și susține demersurile Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) pentru clarificarea și soluționarea aspectelor semnalate în spațiul public, ce vizează comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar. Având în vedere cazurile recente semnalate în spațiul public, la solicitarea Ministerului Educației, Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) va iniția verificări la nivelul instituțiilor de învățământ superior cu privire la:

  • cazurile care au vizat elemente de hărțuire sexuală (sau fapte asimilate);
  • modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară și rezultatele acțiunilor întreprinse la nivel instituțional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenție.

Auditarea comisiilor de etică universitară va cuprinde și prezentarea inițiativelor la nivel instituțional pentru promovarea unor valori etice fundamentale, precum libertatea academică, respectiv combaterea discriminării, a abuzurilor și a hărțuirii de orice tip”, se arată într-un comunicat remis miercuri de Ministerul Educației.

„Hărțuirea sexuală este un flagel, care are consecințe dezastruoase atât asupra victimelor, cât și asupra climatului profesional din orice organizație. Atunci când cei care hărțuiesc sunt și în poziții care presupun încredere și autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator. Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în față și au spus adevărul și îi încurajez pe toți cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze. În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei în mediul educațional. Solicit universităților ca orice abatere de la normele de etică și integritate să fie aspru sancționată, asigurând protecția victimelor și asistența post-traumatică. De asemenea, vom acționa, împreună cu instituțiile abilitate și cu mediul universitar, pentru a crește acțiunile de prevenție în sistemul educațional”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, citată în comunicat.

Ministerul mai precizează că în noua Lege a învățământului superior nr. 199/2023 au fost prevăzute „definiții clare pentru actele de hărțuire sexuală și violență psihologică. Toate instituțiile de învățământ superior au obligația de a respecta noile prevederi”.

Suplimentar, Ministerul Educației a continuat îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei universitare, prin:

  • adoptarea Codului-cadru de etică și deontologie universitară, care interzice orice fel de hărțuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare;
  • stabilirea obligației ca instituțiile de învățământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naționale sau interne privind etica și deontologia universitară;
  • stabilirea obligației comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024-2025, activități de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică și deontologie;
  • stabilirea obligației ca universitățile să elaboreze ghiduri operaționale prin care detaliază procedurile legale și administrative privind abordarea şi soluţionarea încălcărilor normelor de etică şi deontologie universitară, precum şi a comportamentelor abuzive ale membrilor comunităţii universitare, obligație reglementată de Codul-cadru de etică și deontologie universitară.

„Precizăm, în același timp, că hărțuirea sexuală, alături de orice formă de hărțuire, este considerată abatere de la normele de etică și deontologice privind respectarea ființei și demnității umane, având în vedere faptul că știrbesc demnitatea beneficiarilor direcți ai dreptului la educație și prestigiul profesiei, conform prevederilor Legii învățământului superior nr. 199/2023 și ale Codului-cadru de etică și deontologie universitară. Subliniem că, în cazul faptelor ce pot constitui abatere de la etica şi deontologia universitară, orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior, cu respectarea confidențialității identității personale. Ministerul Educației poate fi sesizat pentru orice situație care vizează nerespectarea prevederilor şi a procedurilor legale care privesc etica şi deontologia universitară, în cazul în care sesizarea nu a fost soluționată la nivelul instituției de învățământ superior.

Reafirmăm faptul că studenții au dreptul de a beneficia de un mediu de învăţare sigur şi sănătos, inclusiv prin facilitarea accesului la informaţii despre sănătate fizică, mintală, stare de bine şi la servicii de consiliere, conform Codului drepturilor și obligațiilor studentului, aprobat prin ordin de ministru în anul 2024. Ministerul Educației a lansat în consultare publică noul Regulament de organizare și funcționare a Comisiilor de etică din universități, în data de 12 iunie 2024. Întrucât în perioada de consultare publică nu au fost primite observații, apreciem că se impune extinderea acesteia și facem apel la orice contribuție care ar putea conduce la îmbunătățirea climatului etic în universități”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Citește și: Victor Ciutacu analizează la rece cazul care a inflamat toată România: „Bulai nu e ţinta, ci pretextul. Va urma…”

Spynews
Mireasa - Iubește de 10. Ce și-au spus Alexandru și Daiana când credeau că nu îi aude nimeni. Mirela Vaida i-a dat de gol | VIDEO
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Ce a pățit un cunoscut vlogger român în capitala Ungariei. Aspectul care l-a lăsat mut de uimire în Budapesta. ”Chiar nu mă așteptam”
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
ANAF NU va mai reține din veniturile încasate lunar. Ce presupune proiectul
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
Daniela Crudu, imagine rară cu bărbatul care a cucerit-o. Acum nu îl mai ține ascuns! Vedeta, vacanță romantică cu tatăl copiilor | VIDEO
Spynews
O femeie a fost condamnată la închisoare pentru că i-a dat prea multă mâncare câinelui. Ce alte măsuri au luat autoritățile în acest caz
Evz.ro
Cumpărături acum 3.500 de ani. Cum arăta lista de produse
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Detaliul bulversant din această poză. Mirele și mireasa nu l-au observat, dar fotograful a înlemnit 😲
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Ce conține cutia misterioasă pe care sportivii medaliați o primesc la Jocurile Olimpice de la Paris. Creația a necesitat 2.000 de ore de muncă
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Scandal de hărțuire sexuală la Universitatea de Arhitectură din București: Conferențiar suspendat
MediaFlux
Când vin PENSIILE MAJORATE! Anunț OFICIAL
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?