Profesorii cer ca proba la matematică să fie obligatorie la Bacalaureat, aşa cum este şi limba română. Noua lege a Educaţiei este încă în dezbatere publică. Dascălii care predau matematica spun că, dacă limba română va deveni probă independentă la Bacalaureat, la fel ar trebui să se întâmple şi cu matematica.
Sorin Cîmpeanu a avut o reacție pe marginea solicitării făcute de Societatea de Științe Matematice din România.
Ministrul Educației, absolvent al unui profil real, e de părere că matematica ar trebui să facă parte din 2027 doar dintr-o probă unică la Bacalaureat. Mai mult, ponderea subiectelelor din matematică să reprezinte 40%, în timp ce pentru chimie, fizică, biologie, geografie, istorie şi ştiinţe socio-umane, să fie alocate 60% dintre subiecte.
„Proba de matematică va fi o probă foarte importantă pentru că din setul de disciplină matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie şi discipline socio-umane, este foarte probabil ca matematica să aibă o pondere de 40% din toată această probă scrisă. Anticipez, dar sunt convins că undeva pe acolo vor fi ponderile alocate de către cei care fiind experţi în ştiinţele educaţiei vor lucra la construcţia acetei probe scrise. Eu personal, ca absolvent al unui liceu de matematică-fizică, la câţiva metri depărtare clasă matematică-fizică şi treapta întâi şi treapta a doua, susţin importanţa logicii, importanţa matematicii. Matematica va fi susţinută în şcoală şi nu dezavanjată. Matematica este esenţială pentru formarea gândirii logice pentru fiecare copil şi fiecare tânăr din orice ţară a acestei lumi”, a declarat ministrul Educaţiei.
Declarațiile ministrului vin în contextul în care Radu Gologan a făcut apel la Sorin Cîmpeanu asupra legii educatiei, după ce s-a desprins ca propunere unanimă ca introducerea obligativităţii probei Matematică, respectiv Matematică-Informatică, la examenul de Bacalaureat.
”În urma discuţiilor din ultimele săptămâni în cadrul Societăţii de Ştiinţe Matematice din România asupra legii educatiei, s-a desprins ca propunere unanimă a filialelor noastre urmatoarea: Textul legii să afirme concret obligativitatea probei Matematică, respectiv Matematică-Informatica, la examenul de Bacalaureat, Profil Real”, scrie Radu Gologan în postare.
Potrivit acestuia, argumentele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România sunt:
1. În forma actuală, se va induce în societatea românească ideea marginalizării educaţiei matematice în şcoală, cu consecinţe grave pentru formarea gândirii logice a cetăţenilor şi a pregătirii universitare;
2. Se va diminua până la dispariţie aureola pe care elevii şi studenţii români o au ca având abilităţi matematice excepţionale la concursurile internaţionale şi la universităţile de prestigiu, considerăm noi, un lobby important de ţară;
3. Exemplul Franţei e elocvent: după ce acum câţiva ani au eliminat obligativitatea Bacalaureatului la Matematică pentru majoritatea profilurilor reale, au revenit în acest an, constatând dezastrul produs asupra a câtorva generaţii de studenţi;
4. Realizăm că o variantă de luat în calcul ar fi obligativitatea Bacalaureatului la Matematică, doar pentru admiterea la facultăţile de matematică, informatică, de ştiinţe exacte şi tehnice, dar aceasta ar încălca principiul autonomiei universitare. În plus, am readuce Matematica pe post de ştiinţă utilă doar unora.