După protestele violente față de reforma pensiilor, iată că apar noi probleme pentru Emanuel Macron. Susţinătorii independenţei au câştigat duminică alegerile teritoriale din Polinezia franceză, iar acest lucru ar putea provoca pierderi mari pentru Franța.
Lista fostului preşedinte al Polineziei franceze Oscar Temaru a obţinut 44,2% din voturi faţă de 38,5% pentru cea a preşedintelui în exerciţiu Edouard Fritch, potrivit rezultatelor oficiale provizorii, potrivit Agerpres.
Cu acest rezultat, independentiştii îşi asigură majoritatea absolută în Adunarea teritorială, cu 38 din cele 57 de mandate, ceea ce le conferă totodată o poziţie de forţă pentru negocierea unui proces de decolonizare şi a unui referendum de autodeterminare pentru acest teritoriu, mare cât Europa şi format din cinci arhipelaguri în Pacificul de sud, la 17.000 kilometri de Paris.
Partidul Tavini huiraatira al lui Oscar Temaru (78 de ani) urmează să-l desemneze pe 10 mai pe deputatul moderat Moetai Brotherson (51 de ani) pentru preşedinţia viitorului guvern.
Partidul său a beneficiat de o mare parte din voturile partidelor eliminate în primul tur, pe 16 aprilie.
Fritch (71 de ani) a fost sancţionat mai ales pentru comunicarea deficitară a administraţiei sale în timpul pandemiei de Covid.
Citește și: Proteste masive în Franţa după ce moţiunea de cenzură a picat la limită VIDEO
Este pentru prima dată când susţinătorii independenţei dispun de o majoritate solidă în Polinezia.
Franţa a refuzat până acum organizarea unui referendum de autodeterminare în această colectivitate.
Zeci de mii de francezi au ieşit în stradă luni, de Ziua internaţională a muncii, în numeroase oraşe mai mari şi mai mici pentru noi proteste împotriva reformei pensiilor.
Sindicatele au convocat peste 300 de mitinguri, care au început încă de dimineaţă, iar autorităţile se aşteaptă la între 500.000 şi 650.000 de participanţi. Doar la Paris se prevede participarea a 100.000 de manifestanţi.
În ultimii ani, de 1 mai între 100.000 şi 160.000 de francezi au luat parte la manifestaţii în Franţa.
Grevele împotriva controversatei reforme a pensiilor au continuat pe parcursul weekendului, perturbând traficul aerian.
Poliţia s-a pregătit pentru eventuale violenţe, la mijlocul zilei situaţia era însă în cea mai mare parte relaxată.
Pentru prima dată, la Paris şi în principalele oraşe urmau să fie folosite şi drone pentru monitorizarea protestelor.