An de an, nomenclatorul de profesii suferă modificări. Unele profesii dispar, alte profesii nou apărute pe piaţa muncii îşi revendică statutul de a intra pe legitimaţii.
În codul Clasificării ocupațiilor din Romania (COR) au fost introduse 13 noi profesii, două dintre ele fiind de numerolog și consilier de cuplu, conform unui ordin publicat în Monitorul oficial.
Numerologii vor ca ocupația lor să fie recunoscută mai ales că în ultimii ani cererile pentru aceste servicii au crescut considerabil.
„Cred că mai mulți oameni vor prinde curaj să ofere din aceea ce au studiat ei. Sunt foarte mulți numerologi, repet, practicanți, iar cred că acest lucru a fost un minus. Faptul că până acum nu exista această înscriere. Se folosește numerologia pe toate planurile, în organizații chiar”, spune Corina Stratulat, numerolog.
Numerologie 2023: Fiecare ZODIE are un număr al îngerilor iubirii. Vezi care este al tău!
Acesta a fost semnat de ministrul Muncii Marius Budăi și de Tudorel Andrei, președintele INS.
Care sunt celelalte ocupații introduse:
• broker de servicii pentru afaceri
• evaluator accesibilitate
• inginer de securitate sisteme înglobate
• inginer în domeniul securității TIC
• instructor dresaj câini ghizi
• lucrător hotelier
• manager clienți strategici
• tehnician imprimare 3D
• tehnician inspecții și reparații pale de turbine eoliene
• tehnician instalare turbine eoliene
• tehnician mentenanță turbine eoliene,
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: „Se fac ori de câte ori este nevoie în urma solicitărilor venite atât de la angajatorii care sunt de stat, dar și de la angajatorii din mediul privat”.
În același timp, vor fi eliminate și ocupațiile de Jurisconsult, Expert Evaluator de proprietăți imobiliare, de bunuri mobile și expert evaluator de active financiare.
Din zona confecțiilor, vor fi eliminate următoarele meserii: decapsulator, decuscutor, topitor in și cânepă, melițator in și cânepă, înnobilator in și cânepă, scuturător in și cânepă, lucrător în bataje (bătător), destrămător, carbonizator textile, operator mașini puitoare, operator scămoșetor.
Spre deosebire de proiectul menționat anterior, în Monitorul Oficial au apărut deja din 202 următoarele profesii noi: consilier filosofic, psalt, profesor-antrenor și specialist în pregătire fizică.
Ce este COR? Potrivit Punctului de Contact Unic electronic (PCUe), „COR (Clasificarea Ocupațiilor din Romania) este un nomenclator apărut în anul 1995 și reprezintă sistemul de identificare, ierarhizare și codificare a tuturor ocupațiilor desfășurate în economie, indiferent de tipul și locul desfășurării lor”.
De asemenea, Ministerul Muncii și Protecției Sociale are în atribuții sarcina de a actualiza și revizui periodic Clasificarea Ocupațiilor din România (împreună cu Institutul Național de Statistică), un nomenclator unitar al ocupațiilor realizat în Romania, care a fost elaborat pentru alinierea la standardele internaționale ale Uniunii Europene (ISCO – 08 COM) și ONU (ISCO – 88).