Noi proteste ale angajaţilor din Sănătate, din cauza sporurilor

Angajaţii din Sănătate au întrerupt lucrul şi protestează, marţi dimineaţă, pentru a doua zi consecutiv, din cauza diminuării sporurilor cu până la 50%. Ei spun că vor declanşa greva generală dacă revendicările nu le vor fi soluţionate în 48 de ore.
Alina Costache
17 apr. 2018, 05:48
Noi proteste ale angajaţilor din Sănătate, din cauza sporurilor

UPDATE: Câteva zeci de angajaţi ai Spitalului de Boli Infecţioase din municipiul Galaţi au declanşat, marţi, un protest spontan, reclamând faptul că faţă de luna februarie, după reducerea sporurilor, le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei.

Protestul a reunit aproximativ 30 de asistente şi infirmiere care s-au strâns la intrarea principală a Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi, ţinând în mâini coli albe pe care scrie „Grevă spontantă”.

Angajaţii spitalului spun că faţă de luna februarie le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei.

„Sporul de calculator s-a luat; eu am mai puţin cu 300 de lei, faţă de luna februarie. Vor mai scădea însă în luna urmatore, dar avem rate”, a afirmat o asistentă de la Registratura spitalului.

De celaltă parte, conducerea spitalului admite că s-au redus sporurile pe fondul noilor reglementări, dar şi a timpului efectiv de lucru al angajaţilor. „Nu am putut asigura 25% pentru tot spitalul, nu am avut de unde, am zis am asigurat categoriile defavorizate ca măcăr să plece cu un salariu la fel cu cel avut în luna anterioară. Angajaţii de la registratura au pierdut; tot prin indenmnizaţia de hrană au luat mai puţin în funcţie şi de acum a lucrat. Eu nu pot acţiona în afara legii, eu am încercat să mă încadrez legal între valorile minime şi maxime la sporuri. Salariile li s-au dat mărite aşa cum prevede legea. Mai mult decât atât ce pot să fac…iar suma în care a trebuit să mă încadrez ţine şi de ordonatorul de credite”, a afirmat Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi.

Pe timpul protestului angajaţilor care a durat circa o oră, activitatea în spital a fost parţial afectată, pe o tură lucrând o asistentă din trei.

UPDATE: Peste o sută de angajaţi ai Spitalului de Psihiatrie din Sibiu au protestat, marţi, în curtea unităţii, nemulţumiţi de faptul că au primit salariile cu întârziere de câteva zile şi fără sporuri.

„Nu se poate aşa ceva. Am primit fluturaşul de salariu şi nu am niciun spor. Ce facem acum, nu mai primim deloc?”, a spus unul dintre protestatari.

Întrucât au primit o notă internă potrivit căreia sporurile „se calculează cumulat pe total buget ordonator principal de credite” şi n-au înteles exact despre ce este vorba, oamenii au cerut explicaţii conducerii spitalului.

Managerul unităţii, Sebastian Stroia, a explicat faptul că a întârziat cu salariile pentru că aştepta o comunicare din partea Consiliului Judeţean Sibiu, care este ordonatorul principal de credite.

UPDATE: Câteva zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală protestează din nou, marţi, în curtea spitalului, fiind cea de a opta zi de proteste. Ei spun că în urma discuţiilor între sindicate şi ministrul Sănătăţii s-a convenit acordareea unui spor de 55%, situaţie inacceptabilă, în condiţiile în care ei lucrează în condiţii de risc maxim, şi că nu vor ceda, fiind hotărâţi să ajungă în instanţă dacă va fi nevoie.

UPDATE Toţi angajaţii DSP Ialomiţa şi-au părăsit, marţi dimineaţă, birourile şi au ieşit în curtea instituţiei, nemulţumiţi de salariile pe care le primesc dar şi de atitudinea pe care susţin că o are faţă de ei directorul instituţiei.

Ei reclamă un comportament abuziv al directorului şi spun că orice încercare de comunicare cu acesta este din start sortită eşecului.

În timp ce angajaţii DSP Ialomiţa protestează în curtea instituţiei, directorul Gabriel Modrea este de negăsit. El nu se află la serviciu şi nici nu răspunde la telefon.

Protestul de la Spitalul de urgenţă Craiova a început în jurul orei 8.00, iar dacă luni a fost unul spontan, acum acţiunea este organizată de către sindicate, care susţin că vor declanşa greva generală dacă sporurile nu vor reveni la valoarea dinainte de 1 martie.

Mare parte dintre protestatari sunt infirmieri, biologi sau farmacişti, care spun că sporurile le-au fost diminuate cu procente între 20 şi 50%.

În ultima perioadă, au avut loc proteste în mai multe spitale din ţară, cadrele medicale fiind nemulţumite că le-au fost micşorate sporurile şi astfel le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei, diminuările putând ajunge până la 1.300-1.500 de lei.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că i-a chemat la discuţii pe managerii spitalelor unde angajaţii au declanşat proteste din cauza diminuării sporurilor, ea afirmând că trebuie aplicată o lege, iar prin această lege au existat şi majorări importante ale salariilor medicilor.

Sorina Pintea a mai spus, după discuţii la Ministerul de Finanţe, că managerii de spitale trebuie să găsească soluţiile de redistribuire a sporurilor, astfel încât angajaţii să nu piardă la salariu.

„Nu a fost o discuţie legată despre salarii, am avut multe alte teme. Bugetul este foarte clar. Avem majorările salariale şi încadrarea în 30% sporuri, este rândul managerilor să fie manageri. Am verificat activitate unor spitale, este inadmisibil să nu facă până acum contracte cu CNAS. Voi continua acest tip de evaluări”, a declarat Sorina Pintea după discuţiile de la Ministerul Finanţelor.

Sorina Pintea a explicat că scăderile salariale au afectat aproximativ 10% din totalul personalului medical, iar în cazul celorlalţi angajaţi vorbim despre „majorări semnificative”. „Este o situaţie regretabilă, e inadmisibil să pierzi la salariu, dar asta se poate remedia. Bugetul ăsta este. Le-am spus asta şi managerilor, totul depinde de buna lor gestionare”, a explicat Pintea.

Ea i-a ameninţat pe directorii de spitale care nu îşi fac treaba cu ieşirea din sistem, dar nu a precizat cât timp va dura procesul de evaluare care a început. „Am început acest tip de evaluări. Vă daţi seama, sunt 180 de spitale în subordinea Ministerului Sănătăţii”.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliştii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Rețeta veche a sarmalelor românești. Secretele gospodinelor din Moldova
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Ai sau nu voie să efectuezi devansare pe autostradă? Codul Rutier 2025 spune exact
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
De ce se trece pe sub masă în Vinerea Mare. Ce simbolizează și de ce nu se face oricând
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai