Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Sindicatului Liber Oltchim, care a început la ora 9.30, va lua în discuţie revocarea Biroului executiv al sindicatului liber, compus din Mihai Diculoiu, Mircea Prisăcaru şi Sorin Marcu şi numirea lui Corneliu Cernev la conducerea sindicatului. O parte a salariaţilor acuză actuala conducere a sindicatului că a contribuit la prăbuşirea combinatului. Liderul angajaţilor de la Oltchim, Corneliu Cernev, spune că au fost strânse 1.600 de semnături din partea angajaţilor pentru revocarea conducerii sindicatului din combinat.
„În cadrul Adunării Generale Extraordinare a membrilor de sindicat vom supune la vot revocarea Biroului executiv al Sindicatului liber. Avem 1.600 de semnături din partea membrilor de sindicat, peste proporţia de două treimi din numărul total al sindicaliştilor. Vom revoca Biroul executiv, apoi ne vom adresa Judecătoriei Râmnicu Vâlcea. În sală sunt aproximativ 200 de locuri, deci este evident că nu vor putea asista la şedinţă toţi membrii de sindicat. Unii vor aştepta afară rezultatele acestei adunări, alţii în secţiile combinatului”, a declarat liderul salariaţilor protestatari, Corneliu Cernev, citat de MEDIAFAX.
La rândul său, preşedintele Sindicatului Liber Olchim, Mihai Diculoiu, susţine că pentru revocarea Biroului executiv al Sindicatului Liber Oltchim nu era necesară convocarea Adunării Extraordinare, ci doar transmiterea listei cu semnături către Judecătoria Râmnicu Vâlcea.
Licitaţia pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim a fost anulată, iar procesul de privatizare a combinatului a eşuat. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, luni seara. „Circul declanşat acum mai bine de 10 zile trebuie să înceteze„, a avertizat premierul Victor Ponta. Primul-ministru a mai anunţat că ministrul Economiei va solicita CA al Oltchim numirea unui nou director general „care să nu fie sub influenţa noii conduceri”, urmând ca după discuţii cu toţi creditorii principali, joi să fie prezentatplanul de relansare a Oltchim.
Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi încheiat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească, a anunţat anterior ministrul Economiei.
„Adjudecatarul acţiunilor nu a putut aduce dovezi că are banii pe care s-a angajat să îi plătească. În aceste condiţii, nu mai avea sens să continuăm. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astăzi (luni – n.r.)”, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.
Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va sesiza organele penale asupra acţiunilor lui Dan Diaconescu în cazul Oltchim şi va prezenta fapte care să constituie probe de acuzare a acestuia pentru folosirea de documente false şi încercarea de a înşela statul, a anunţat premierul Ponta.