Confruntări violente între jandarmi şi protestatari şi marţi în Franţa. Nemulţumiţi că nu a căzut Guvernul care a aprobat reforma pensiilor, mii de francezi au aruncat în forţele de ordine cu ce au avut la îndemână. Trupele speciale au tras cu gaze lacrimogene şi i-au bătut pe manifestanţi.
La Paris şi Strasbourg, protestatarii au dat foc mormanelor de gunoaie rămase pe străzi din cauza grevei de la salubritate. Alţii şi-au vărsat furia pe panouri şi au distrus staţiile de autobuz şi băncile de pe străzi.
Proteste masive în Franţa după ce moţiunea de cenzură a picat la limită VIDEO
Premierul nu dă semne, însă, că va ceda la presiunea străzii. A explicat încă o dată de ce le cere francezilor să iasă cu doi ani mai târziu la pensie. „Dacă refuzăm acest compromis ar însemna să punem în pericol tot sistemul şi am ajunge să ne împrumutăm pentru a plăti pensiile. Fără acest compromis vom priva 1.8 milioane de pensionari de creşterea pensiei în toamnă cu 600 de euro pe an”, a declarat Elisabeth Borne, premierul Franţei.
Sindicatele, foarte puternice în Franţa, speră să câştige marea luptă cu Guvernul cum au făcut şi în 2006. Pe timpul premierului Jaques Chirac, au obţinut anularea unei legi care spunea că tinerii angajaţi au termen de probă doi ani, timp în care pot fi concediaţi fără motiv.
Analiştii de la Barclays spun că guvernul „va fi semnificativ slăbit, în timp ce protestele sociale împotriva reformei vor continua probabil timp de câteva săptămâni, ceea ce ar putea afecta negativ economia franceză”.
Sindicatele şi protestatarii, supăraţi pe reformă şi pe faptul că a fost adoptată fără vot, au declarat că vor continua cu grevele şi protestele, cu sprijinul multor persoane din opoziţie.
Proteste violente au izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute în întreaga ţară, iar sindicatele au promis că îşi vor intensifica acţiunile de grevă, lăsându-l pe Macron să se confrunte cu cea mai periculoasă provocare la adresa autorităţii sale de la revolta „vestelor galbene” de acum mai bine de patru ani.
Joi este programată, de altfel, o a noua zi de greve şi proteste la nivel naţional. Partidele de opoziţie vor contesta proiectul de lege la Consiliul Constituţional, care ar putea decide să anuleze o parte sau întregul proiect de lege – dacă va considera că acesta încalcă Constituţia.