„Deputatul Valerian Vreme a devenit membru al Uniunii Naționale pentru Progresul României. Domnul Valerian Vreme a fost ales în colegiul uninominal 6 din Circumscripţia electorală nr. 4 Bacău. Deputatul UNPR își va desfășura activitatea în cadrul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților”, se arată într-un comunicat al biroului de presă al UNPR.
O altă achiziţie a UNPR din PMP este Vasile Gherasim. Acesta a fost primar al sectorului 1 în perioada 2000-2004 şi deputat în legislatura 2008-2012. Gherasim este la al patrulea partid politic după PSD, PDL şi PMP.
Deputaţii au aprobat, pe 13 octombrie, în plen, cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul deputatului independent Valerian Vreme. Rămas fără imunitate parlamentară, Vreme este cercetat penal de procurorii DNA în dosarul Microsoft.
Vreme a spus, în faţa deputaţilor, că nu crede că a săvârşit „vreo faptă nelegală” pentru că a avut suportul de legalitate acordat de departamentele ministerului pe care îl conducea.
„Fiecare aţi îndeplinit în viaţă funcţii de responsabilitate sau chiar de demnitate publică până aţi ajuns în postura de deputat. Funcţia de ministru este preponderent politică şi apoi administrativă. Nu am fost numit ministru la un minister nou înfiinţat. Ministerul Comunicaţiilor avea departamente bine organizate şi o structură funcţională şi îşi desfăşura activitatea în baza unor norme interne şi de publicare.(…) Ministerul a încheiat actul subsecvent 108/17 aug 2011. Documentul pe care l-am semnat a avut asistenţă juridică de specialitate din partea departamentului de profil. Am avut suportul tehnic de fundamentare a departamentelor specializate şi toate avizele necesare pentru asemenea acţiune. Ce s-ar fi întâmplat dacă aveam toate documentele legale şi toate avizele necesare şi eu refuzam să semnez? Nu puteam oare atunci să săvârşesc un abuz în serviciu? Niciodată nu m-am gândit şi nici acum nu cred că am săvârşit vreo faptă nelegală pentru că nu am făcut acest lucru de unul singur şi am avut suportul de legalitate şi temeinicia acelor obligaţii prin fişa postului în cadrul ministerului”, a afirmat Valerian Vreme.
Deputatul le-a spus colegilor că nu cere clemenţă pentru că este ‘sigur’ că oricare poate fi convins că toate actele pe care le-a semnat până în prezent ‘sunt legale’.
„Nu vă cer clemenţă în sensul juridic al cuvântului pentru că sunt sigur că oricare dintre noi poate fi convins că toate actele pe care le-am semnat până în prezent sunt legale, atâta timp cât nu s-au săvârşit pe ascuns. (…) Ca ministru, nu am avut întâlniri cu reprezentanţii furnizorului. Am semnat toate documentele după ce am verificat că nu îmi lipseşte semnătura niciunui reprezentant din cadrul ministerului din departamentele îndreptăţite să poarte această răspundere”, a adăugat fostul ministru al Comunicaţiilor.
Comisia juridică a votat, pe 7 octombrie, pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale în cazul lui Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor, înregistrându-se 17 voturi pentru, două voturi anulate, o abţinere şi un vot împotrivă.
Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis Parlamentului cererea de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul deputatului Valerian Vreme, cercetat în dosarul licenţelor IT. El este acuzat de abuz în serviciu săvârşit în perioada în care a fost ministru al Comunicaţiilor, septembrie 2010 – februarie 2012.