Codul Rutier a fost modificat, iar șoferii trebuie să fie atenți la schimbările efectuate, în caz contrar riscă sancțiuni uriașe – puncte de penalizare, amenzi uriașe ori suspendarea permisului de conducere.
Astfel, începând de luna aceasta șoferii sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene.
Astfel, articolul 44, alineatul 2 se modifică în felul următor: „În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.”
Totodată, articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7, prevede sancțiuni pentru cei care nu respectă această obligație. Astfel „nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice;” atrage după sine sancțiunea unei amenzi și două puncte de penalizare.
Până de curând conducătorii autovehiculelor aveau obligația să foloseasca luminile de întâlnire sau pe cele de zi doar pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E).
Citește și: Trucul pe care orice șofer ar trebui să-l știe. Reduce considerabil consumul de combustibil
De asemenea, regulile de circulație în intersecțiile cu sens giratoriu au fost modificate. Poliția Română le atrage atenția șoferilor să țină cont de noile reguli pentru că vechea practică nu mai este valabilă.
Potrivit noilor reglementări, intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale, transmite Avocatnet.ro.
Șoferii trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi și au obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
In plus, oamenii legii pot suspenda permisul, dacă șoferul refuză testarea pentru consumul de alcool sau droguri.