Noile norme impuse de Uniunea Europeană vor obliga producătorii pentru toate tipurile de autovehicule să introducă următoarele sisteme de sigurantă : facilitarea instalării sistemelor antidemaraj cu etilotest; sisteme de avertizare cu privire la somnolenţă şi la lipsa de atenţie a conducătorului auto; sisteme avansate de avertizare cu privire la starea de distragere a atenţiei conducătorului auto; semnale pentru oprirea de urgenţă; sisteme de alertă la mersul înapoi; dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele rutiere (accidente); sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.
Autoturismele uşoare vor avea montate noi sisteme de frânare, dar şi sisteme de urgentă pentru păstrarea benzii de conducere în timp ce camioanele şi autobuzele vor avea nevoie de un sistem pentru detectarea pietonilor şi a cicliştilor.
Comisia Europeană va putea adăuga specificaţii noi pe parcursul timpului.
Noile reglementări au ca scop scăderea accidentelor rutiere şi protecţia ocupanţilor.
”Acest nou regulament va contribui la obiectivul reducerii semnificative a numărului de decese şi a vătămărilor corporale grave pe drumurile UE prin măsurile de protecţie a ocupanţilor vehiculelor şi a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor. Începând cu prima parte a anului 2022, noile tehnologii şi sisteme vor deveni obligatorii pentru vehiculele noi de diferite tipuri. Noul Regulament va oferi, de asemenea, o oportunitate pentru producătorii de vehicule cu motor din UE de a-şi consolida poziţia de lider în sistemele inovatoare de siguranţă rutieră”, a comentat ministrul economiei, Nicolae Bădălău.