România renunţă din noaptea de marţi spre miercuri la starea de alertă COVID-19. Masca nu va mai fi obligatorie de miercuri în România, inclusiv în şcoli. Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat ca masca de protecţie să fie purtată în continuare în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli, pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2. De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că în ciuda renunţării la stare de alertă, la apariţia unor cazuri de îmbolnăvire în şcoli, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.
„Este aceeaşi situaţie pe care o avem descrisă şi pentru alte boli infecţioase, nu doar pentru infecţia cu noul coronavirus. În funcţie de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga şcoală. (…) Copiii bolnavi izolaţi, însă dacă sunt foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către Inspectoratul şcolar împreună cu Direcţia de sănătate publică ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende”, a explicat ministrul Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Citeşte şi: Ministrul Educației a transmis o NOTĂ de ultimă oră. Este obligatorie de miercuri în toată țara!
Ministerul Educaţiei anunţat zilele trecute că trendul descendent al situației epidemiologice din mediul școlar, consemnat în ultimele săptămâni, a continuat și în intervalul 28 februarie – 4 martie. Astfel, în această perioadă, numărul de infectări cu SARS-CoV-2 în unitățile de învățământ a continuat să scadă și, implicit, a scăzut și numărul de clase/unități școlare cu activitate organizată în sistem online.
Şcoli închise de luni în România. Conform raportărilor centralizate, la finalul săptămânii 28 februarie – 4 martie, 18 unități de învățământ (cu personalitate juridică sau structuri) și 315 de clase/grupe funcționau în sistem online.
La momentul raportării, situația epidemiologică din școli implica următoarele date:
4.247 de elevi/preșcolari – pozitivi Covid-19 (0,15%)
1.000 de persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar – pozitive Covid-19 (0,37%).