Noi reguli în școli pentru evaluarea elevilor. Adela Roșu, profesor de limbi străine, membru al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a explicat faptul că profesorii vor fi sancționați în cazul în care nu aplică regulile de evaluare.
„Metodologia și standardele naționale de evaluare au ca termen de finalizare data de 30 august 2024. Noi, profesorii, vom fi sancționați dacă nu aplicăm aceste reguli de evaluare a elevilor conform standardelor naționale. Însă, termenul de „standard național” este foarte vag exprimat. Prin urmare, cum să măsori ceva, dacă nu știi ce să folosești pentru măsurare?! Mă tem că s-a pus carul înaintea boilor. Avem hârtii, nu și standarde”, a precizat Adela Roșu, profesor de limbi străine, membru al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), pentru Ziare.com.
Citește și BAC de toamnă 2024 la Matematică. Ce subiecte au picat la Științele naturii și Mate-Tehnologic
Cosmina Moraru, fondator al unei grădinițe private din Capitală, a mai spus că această regulă a Ministerului Educației e compet neclară și inutilă.
„Nu se schimbă fundamental sistemul de notare, ci se stabilesc niște obiective pentru evaluare la fiecare materie, cel puțin asta reiese din descrierea sumară a regulamentului invocat de Ministerul Educației. Că elevii vor fi informați înainte de notare e un lucru bun, face parte din feedback, iar unii profesori îl practicau și înainte de a fi amenințați cu sancțiunile. Concret, ca fost profesor care a părăsit sistemul public de învățământ din cauza tiparelor învechite, ineficiente, mă tem că standardele naționale nu reflectă efortul profesorilor de a transmite cunoștințe sau gradul de pregătire, nu țin cont de pregătirea reală a copiilor. Nu știu dacă Ministerul (n.red. al Educației) e la curent, dar am colegi care fac alfabetizare în mediul rural”, s-a exprimat sursa citată, pentru Ziare.com.
Notele vor fi de la 1 la 10, exact ca până acum. Experții educaționali ar trebui să scrie în mod clar ce cunoștințe sunt necesare pentru nota 7 la Istorie, respectiv ce înseamnă 10 la Matematică pentru elevii de la un liceu tehnologic versus 10 pentru cei de la un profil real.
„Pentru toate disciplinele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, filierele teoretică, vocaţională, precum şi tehnologică, pentru disciplinele din trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se elaborează de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare. Pentru învăţământul tehnologic, pentru fiecare disciplină/domeniu de studiu/modul de pregătire care nu este în trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se realizează de Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual”, se arată în Regulamentul de funcționare a unităților școlare 2024.
Regulamentul intră în vigoare în anul școlar 2024 – 2025, iar noutatea constă în faptul că elevii și părinții au posibilitatea să conteste notele primite.
„Standardele naționale pentru notarea elevilor sunt cruciale, având în vedere că va fi deschisă posibilitatea să se formuleze contestații. În lipsa acestora, va persista subiectivismul și va fi un val de nemulțumiri, cu precădere în rândul părinților care vor considera că între 7 și 8 e doar un punct, nu o diferență de cunoștințe. Pe de altă parte, va exista riscul ca elevii să se transforme în vânători de note și să fie mai puțin interesați de ceea ce trebuie să cunoască și de viitorul lor profesional”, arată sursa menționată mai sus