„Ne exprimăm dezacordul cu privire la modificarea numărului de cazuri la care se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică, de la 1 la 3, având în vedere riscurile de infectare foarte ridicate la care ar fi expuși atât elevii, cât și profesorii de la o clasă în care un elev este depistat pozitiv.(…) Se va ajunge la situații în care mai multe clase dintr-o unitate de învățământ ar avea de la 1 până la 2 cazuri de infectare în rândul elevilor, care, adunate, ar însemna zeci de cazuri la nivelul întregii școli, fără să fie nevoie ca activitatea didactică să se desfășoare în mediul online la nivelul claselor”, susțin cei de la CNE.
Închiderea școlilor se va face în funcție de gradul de ocupare a paturilor destinate îngrijirii bolnavilor de COVID-19 dintr-un județ, se arată în hotărârea CNSU.
„Pot exista localități care, deși au o rata de incidență a cazurilor confirmate de COVID-19 foarte scăzută, poate chiar 0 cazuri pozitive la mia de locuitori, vor fi nevoite să suspende prezența fizică din școli în situația în care secțiile pentru tratarea cazurilor de COVID-19 vor fi suprasolicitate”, susțin cei de la CNE.
„De ce se vor închide toate școlile dintr-un județ, în bloc, dacă vor exista localități cu zero rată de infectare?”, se întreabă președintele CNE, Silviu Morcan, în comunicat. „Teste nu avem, infrastructură nu avem, dar avem din nou impredictibilitate! Solicităm Guvernului României să nu ignore nevoile elevilor și să adopte un set de măsuri racordate la contextul local”, mai spune e.
Consiliul Național al Elevilor a atras atenția că e nevoie „de un algoritm complex de calcul al riscului epidemiologic dintr-o școală, care să ia în calcul, pe lângă rata de incidență de la nivel local și numărul de locuri ocupate din spitale, și aspecte care țin de vaccinarea cadrelor didactice și a elevilor, capacitatea unei școli de a asigura respectarea tuturor măsurilor sanitare (ex.: distanțare fizică, posibilitatea oferirii de măști de protecție elevilor și profesorilor etc.), capacitatea de testare și nu numai.”
Haos total în Educaţie! ŞCOLI deschise în funcţie de gradul de ocupare al paturilor în spitale
„O astfel de măsură ar reprezenta un pas în față spre o descentralizare reală, mai ales în contextul în care există localități cu populație redusă, în interiorul cărora riscul de infectare comunitară este scăzut”, mai spun aceștia în comunicat.
Care sunt noile reguli de funcționare a școlilor:
Sorin Cîmpeanu dă vina pe Omicron pentru schimbarea criteriilor de închidere a şcolilor