Închirierea în scop turistic a camerelor din locuințele personale, care nu sunt clasificate ca unităţi de cazare, presupune oferirea posibilității de cazare pe o perioadă cuprinsă între 24 de ore și 30 de zile pe an, pentru persoanele care călătoresc în scop turistic.
Aici intră și persoanele care se folosesc de aplicații precum Airbnb.
„Dacă depășesc aceste zile, înseamnă că reprezintă cedarea folosinței bunurilor, adică chirie. Nu mai e scop turistic”, afirmă consultantul fiscal Cornel Grama.
Pentru anul 2025, normele anuale de venit au fost stabilite, prin ordin al ministrului economiei (3352/2024), în funcție de amplasamentul locuințelor, astfel:
Aceste norme stabilesc baza de calcul pentru impozitul pe venit datorat, facilitând conformarea fiscală a celor care desfășoară astfel de activități, scrie Hotnews
Proprietarii au obligaţia să consulte legislația fiscală în vigoare pentru a afla toate informaţiile necesare și să se asigure că respectă că îşi declară veniturile și îşi plătesc la timp impozitele.
norme_2025Potrivit art. 85 alin. (4) şi (42) din Codul fiscal, normele anuale de venit pot fi ajustate de către contribuabili prin reducerea acestora cu 30%, în situația în care sunt îndeplinite cel puţin 3 dintre următoarele criterii:
a) inexistența mijloacelor de transport în comun rutiere sau feroviare;
b) situarea locuinței în mediul rural;
c) materialele de construcții din care sunt construite clădirile în care sunt situate camerele sunt altele decât beton sau cărămidă;
d) lipsa cel puțin a uneia dintre următoarele utilități, de care beneficiază imobilele din care fac parte camerele închiriate prin racordare la rețeaua publică: apă, canalizare, energie electrică, gaz;
e) grupul sanitar aferent camerei închiriate nu este pus în exclusivitate la dispoziția turiştilor;
f) suprafața camerei închiriate în scop turistic nu depăşeşte 15 mp.