Noi reguli la susținerea examenelor auto. Lucrurile de care viitorii șoferi trebuie să țină cont

Recent, au intrat în vigoare noi reguli privind obținerea dreptului de a conduce vehicule și a emiterii permisului de conducere.
Alina Costache
19 nov. 2024, 09:05
Noi reguli la susținerea examenelor auto. Lucrurile de care viitorii șoferi trebuie să țină cont

Recent, au intrat în vigoare noi reguli privind obținerea dreptului de a conduce vehicule și a emiterii permisului de conducere. Astfel, cei care au făcut cursuri la școlile auto vor avea un timp limitat pentru susținerea probei teoretice și a celei practice.

Citește și: Decizie pentru absolut toți românii cu buletin sau permis auto. Statul a impus termen 30 de zile

Potrivit ASP, candidatul care deține dreptul de a conduce un vehicul cu transmisie mecanică (spre exemplu categoria B sau C) și care dorește să obțină o categorie superioară (spre exemplu: cutie mecanică, categoria C sau D), atunci când va merge la ASP să susțină examenul practic pentru o categorie superioară, va susține proba pe un autovehicul cu transmisie automată/semiautomată.

În același timp, persoanele care au permis de conducere pentru categoria B, vor obține automat dreptul de a conduce vehicule din subcategoriile (AM/motoretă/scooter).

Ulterior, ASP a menționat că persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B de cel puțin 24 luni, vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria (A1/motocicletă ușoară), fără a susține examene în acest sens la ASP, cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruirea practică în conducerea vehiculului din această subcategorie, conform unui program de formare autorizat/acreditat potrivit legislației, în cadrul unei unități de instruire specializate.

Noi reguli privind obținerea permisului de conducere

Agenția Servicii Publice a menționat că persoana care a absolvit unitatea de instruire a conducătorilor de vehicule (adică școala auto) dovedită prin deținerea certificatului de absolvire înscris în registrul de stat al unităților de instruire a conducătorilor de vehicule (RUICVF), are la dispoziție un an de zile de la data absolvirii pentru a susține întregul proces de examinare (atât teoria, cât și practica). Atunci când candidatul nu se încadrează în termenul de un an de zile, acesta este obligat să facă cursuri suplimentare de teorie și să reia procesul din nou. Dacă acesta nu susține proba practică, el va urma cursuri suplimentare de practică și va relua procesul din nou.

„Scopul nostru este să reducem birocrația și să oferim fiecărui cetățean un contact mai facil și mai direct cu autoritățile publice.”, a spus Mircea Eșanu, Directorul Agenției de Servicii Publice.

În același timp, pentru a răspunde cerințelor crescute și pentru a asigura un proces de examinare eficient, ASP a anunțat completarea parcului autor destinat examinării cu vehicule noi.

„În perioada de când am preluat mandatul de director al Agenției Servicii Publice, parcul auto al instituției, destinat procesului de examinare, a fost reînnoit practic în totalitate. In doar trei ani, au fost procurate 76 de autovehicule noi (automobile, camioane, autobuze, microbuze și motociclete) în sumă totală de circa 70 milioane de lei.”, a mai spus directorul ASP.

Citește și: Care români vor avea permis auto valabil doar cinci ani. Cine îl poate schimba după 15 ani

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Motorina s-a scumpit din nou în România, importurile devin esențiale pentru consum
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania