Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect care vizează modificarea HG 1.103/2022 pentru aprobarea Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității. Proiectul de hotărâre modifică condițiile de eligibilitate și extinde lista celor ce vor putea cere bani de la stat pentru proceduri de fertilizare, scrie avocatnet.ro.
Citește și: Evaluarea factorilor cu impact negativ asupra fertilizării in vitro (FIV)
În prezent, pot apela la acest program doar cetățenii români. Modificarea propusă este ca cel puțin unul dintre membrii cuplului infertil (căsătoriți sau nu) va trebui să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România. Cu alte cuvinte, cuplurile formate dintr-un cetățean român și unul străin vor primi bani de la stat pentru proceduri de fertilizare.
Condiția deținerii cetățeniei române și existența domiciliului în România se va aplica și în cazul femeii singure infertile.
Citește și: A venit pe lume primul copil născut prin programul de fertilizare in vitro
În plus, proiectul de HG extinde numărul maxim de beneficiari ai programului la 20.000, față de 10.000, cât prevede acum HG 1.103/2022.
Programul pentru creșterea natalității vizează cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Sprijinul acordat constă într-un ajutor financiar (neimpozabil) în valoare de 15.000 de lei. Beneficiarul primește două vouchere, ambele pe suport de hârtie, înmânate în același timp, unul cu suma de 5.000 lei, aferent tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice.