Noi reguli pentru copiii români care se înscriu la școală în România după ce au studiat în străinătate

Pentru a le facilita integrarea în sistemul de învățământ din România a elevilor care au făcut școală în străinătate, autoritățile au anunțat înfiinţarea unor grupe de acomodare pentru ei în școli.
Irina Dumitrescu
14 oct. 2023, 11:50
Noi reguli pentru copiii români care se înscriu la școală în România după ce au studiat în străinătate
Cum să faci doi ani de școală în unul singur! Ce condiții trebuie să îndeplinească elevii care vor să facă acest lucru

Ministerul Educației a aprobat prin ordin de ministru normele de aplicare pentru o lege care prevede înfiinţarea unor grupe de acomodare pentru copiii români care au studiat mai mulți ani în străinătate și se întorc în țară. Grupele de acomodare se adresează elevilor care nu au fost înscriși în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani.

„În timpul mandatului lui Sorin Cîmpeanu, am reușit să avem legea privind grupele de acomodare pentru copiii anterior școlarizați în străinătate. O astfel de lege s-a regăsit în Canada din 1969, chiar și în Franța este. Consiliera mea a făcut parte din aceste grupe de acomodare la Paris. Așa că am copiat bunele practici din diaspora și le-am introdus în România. În noile legi avem aceste grupe de acomodare pentru copiii a căror limbă nativă poate nu este limba română pentru a-i ajuta să se integreze mult mai bine în sistemul de învățământ românesc. Acesta a fost primul succes de care sunt foarte mândră.

Citește și: Vacanţe elevi: Câte o săptămână liberă în fiecare lună în anul şcolar 2023-2024. O zi liberă în plus în octombrie!

Tot pe zona de preda a limbii române, am avut grijă ca profesoarele de limbă română să aibă parte de un contract în ceea ce privește predarea în străinătate”, a explicat Simina Tulbure, Membru Comisia pentru învăţământ, Camera Deputaților, potrivit stiridiaspora.ro.

Citește și: Noi reguli pentru ”Școala Altfel”. Părinții pot plăti excursiile, dar este interzis ca elevii și profesorii să strângă fonduri

Potrivit legii, în cadrul grupelor de acomodare vor fi predate „noțiuni de limbă, cultură românească”. „Pentru organizarea și predarea noțiunilor de limbă, cultură și civilizație românească în cadrul grupelor de acomodare se pot organiza sesiuni de informare și schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de Limbă, cultură și civilizație românească”, conform legii.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Chiftele cu dovlecei și telemea. Rețeta care vă face să uitați de carne
Ego.ro
Mădălina Ghenea a ieșit la masă alături de un actor de la Hollywood. Cum a fost surprinsă românca în compania starului american
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul carburanților pentru ziua de luni, 29 iulie 2024: Carburanții au înregistrat o nouă ieftinire. Cât costă un litru de benzină?
Capital.ro
Ordin UE, obligație în România. Decizie pentru cine stă la bloc. Se trece pe zero
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani a murit, fata și-a pierdut un picior. Familia micuților, îngenuncheată de durere: „De ce nouă?! Nu am greșit cu nimic”
substantial.ro
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat cu 51% din voturi
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!