Zile mai puţine de carantină şi izolare a românilor depistaţi cu COVID-19. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât vineri modificarea regulilor privind carantina şi izolarea românilor depistaţi pozitiv cu COVID-19. Se va face difenţă între vaccinaţi şi nevaccinaţi.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat că în şedinţa CNSU s-a decis reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile. De asemenea, s-a decis reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate.
Vizaţi de această măsură sunt cei care vin din zonele roșii, cu anumite excepţii, și contacții persoanelor confirmate cu COVID.
Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că în şedinţa CNSU s-a decis introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile,respectiv 10 zile pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.
Noile măsuri se vor aplica şi celor aflaţi în carantină în prezent, mai exact se reduce perioada de carantinare în funcţie de situaţia medicală, vaccinat sau nevaccinat, a mai precizat Raed Arafat.
De asemenea, s-a decis introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României.
Noile măsuri vor fi publicate în Monitorul Oficial în cursul zilei de vineri şi vor intra în vigoare din 8 ianuarie 2022.
Secretarul de stat în ministerul Sănătății Adriana Pistol a precizat că măsura carantinării se aplică persoanelor sănătoase, dar au avut contact direct cu o persoană infectată du SARS-COV 2. În cazul în care primesc rezultat pozitiv la testul COVID intră în izolare 7 zile dacă sunt vaccinate şi dacă au o formă ușoară sau medie. Persoanele cu formele severe vor fi spitalizate atât cât timp este necesar.
HCNSU nr 2 din 07 01 2022 final (1)
CNSU a adus modificări şi în ceea ce priveşte izolarea persoanelor depistate cu COVID-19.
Secretarul de stat din ministerul Sănătății Adriana Pistol a declarat, la Digi 24, că persoanele vaccinate vor sta acasă doar șapte zile dacă sunt depistate pozitiv cu COVID-19, nu 14 zile cât este în prezent perioada de izolare pentru infectaţi. Aceeaşi măsură se va aplica şi în cazul celor care au mai trecut prin boala COVID-19 în ultimele 180 de zile.
Citeşte şi: Alexandru Rafila anunţă că Omicron a început să se transmită comunitar în România
Persoanele nevaccinate şi depistate cu COVID-19 vor sta în izolare doar 10 zile, a mai spus medicul Adriana Pistol.
Citeşte şi: Stare de alertă de sâmbătă: Amendă de 2.500 de lei pentru cei care poartă mască textilă
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 7 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 5.922 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 31 decese. Nu sunt raportate decese anterioare.
Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, avertizează populația de iminența valului cinci de al coronavirusului, care se va răspândi extrem de rapid, tulpina Omicron fiind foarte contagioasă: ”Până la finalul lunii ianuarie, secţiile de Terapie Intensivă vor ajunge să fie complet pline. Suntem în creştere exponenţială, Luni, în 3 ianuarie copiii au mers la şcoală. În momentul respectiv, practic a început să se difuzeze virusul, chiar şi în familiile celor care nu au mers la petreceri sau au mers şi au avut grijă. Din acel moment a urmat perioada de incubaţie şi, cam în două săptămâni vom începe să vedem creşterea persoanelor pe Terapie Intensivă şi, la finalul lunii, vom începe să vedem decese care sunt legate de deschiderea şcolii”.
Un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) privind evoluţia pandemiei COVID-19 în perioada 20 decembrie 2021 – 5 ianuarie 2022 şi impactul răspândirii variantei Omicron arată că până în 5 ianuarie au fost depistate 183 de cazuri de Omicron, estimările arătând că peste jumătate dintre secvenţierile din săptămâna în curs sunt cu această variantă virală.