Fișele de izolare și raportul medical se emit în mod automat de aplicația informatică Corona Forms, în cazul persoanelor confirmate cu un rezultat pozitiv, care sunt supuse măsurii de izolare la domiciliu sau în locații declarate. Inspectoratele de poliție județene și a municipiului București primesc automat fișele de izolare emise de aplicația informatică Corona Forms.
Medicii de familie primesc automat fișa de izolare și raportul medical, emise de aplicația informatică Corona Forms, pentru pacienții de pe listele proprii confirmați cu virusul SARS-CoV-2.
Fișa de izolare stă la baza eliberării certificatului de concediu medical, în cazul în care persoana izolată solicită acest document.
Codul Muncii 2022: Apare un nou tip de concediu, România obligată să dea mai multe zile libere
Angajaţii care îşi iau concediu medical din cauza COVID-19 pot câştiga mai bine decât dacă ar sta la birou
Angajaţii încearcă să evite concediul medical atunci când se îmbolnăvesc de COVID-19, pentru că se tem că vor câştiga mai puţin la salariu. Cu toate acestea, potrivit Andreei Gaşpar, schema de calcul a salariilor îi poate avantaja din punct de vedere al venitului în carantină.
Ce se întâmplă cu zilele de concediu pe care nu le-ați luat în 2021. Iată ce trebuie să știe toți angajații
„Concediul medical pentru COVID şi de carantină sunt plătite exclusiv cu 100%, iar un concediu medical este calculat ca media veniturilor pe ultimele şase luni. Asta înseamnă că vom face baza de calcul raportându-ne la ultimele şase luni ale angajatului şi poate că angajatul respectiv a avut şi bonusuri încasate, poate a avut şi nişte alte avantaje în natură incluse în baza de calcul şi chiar se întâmplă des să primească mai mulţi bani în concediu medical decât dacă ar fi fost în mod obişnuit la muncă”, a declarat Andreea Gaşpar, HR & Payroll Manager, Mazars, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Părinții ai căror copii au fost declarați contacți direcți și au vârsta sub 7 ani pot cere concediu medical pentru a avea grijă de copil, după cum scrie avocat.net. Potrivit ordonanței de urgență 158/2005, „asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.”
Conform legii, „pe baza deciziei de carantinare primită de copilul care a fost stabilit contact direct al unei persoane infectate, unul dintre părinții acestuia poate primi concediu medical pentru îngrijirea copilului, care se plătește cu 85% din media veniturilor ultimelor șase luni, indiferent dacă adultul respectiv este vaccinat/ vindecat de COVID-19 sau nu.”
Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede carantinarea elevilor și copiilor de grădiniță pentru 5-10 zile. Potrivit alin (5) de la art. 6 din ordinul comun, „Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați astfel:
Tot la articolul 6 este menționat că „personalul medical din cadrul unităților de învățământ/Personalul desemnat din unitatea de învățământ preuniversitar/conexă va întocmi lista preșcolarilor/elevilor cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul preșcolarilor, elevilor au interacționat în mod frecvent, listă pe care o va comunica DSP/DSPMB. Ulterior, DSP/DSPMB și conducerea unității de învățământ vor decide împreună măsurile care se impun”.
Sursa menționată anterior precizează că în situația în care copilul este confirmat cu COVID-19, toți cei apropiați și cu care a intrat în contact timp prelungit și fără mască sunt declarați contacți direcți și le sunt emise decizii de carantinare. Astfel, părinții unui copil infectat intră în carantină și primesc un concediu medical de carantină, a cărei indemnizație este de 100% din baza de calcul.