„E din ce în ce mai gravă situaţia în toată ţara şi în toată Europa. Vedem că avem cazuri, se merge la 50.000 pe zi în Franţa, la 26.000 în Marea Britanie, 21.000 în Italia, 20.000 în Spania. Sunt evoluţii ale unui val doi, pe care noi îl lipim de valul întâi de la noi. Haideţi să nu ne gândim atât de departe la sărbători, să ne gândim la următoarea săptămână. După cum ştiţi, noi evaluăm fiecare localitate în parte. Dacă impunem restricţii, le impunem la nivel local. Avem acea evaluare de 48 de ore după informaţia primită de DSP la 24 de ore, în care autorităţile locale sunt cele care gestionează evoluţia pe cele 48, impunând restricţii. Vom avea şedinţe mâine seară la Comitetul Naţional pentru coordonarea intervenţiei, în care vom impune şi restricţii suplimentare, adaptate în funcţie de indice la nivelul fiecărui judeţ şi al fiecărei localităţi„, a declarat Nelu Tătaru, citat de Agerpres.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti este greu de realizat.
„Suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat, după cum este foarte greu de diferenţiat Bucureştiul de Ilfov în general. În acest moment suntem în perspectiva în care gestionăm fiecare caz în parte, facem izolarea sau carantinarea persoanelor, cu anchetă epidemiologică urmărită foarte clar şi monitorizarea prin medicul de familie”, a spus Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru a vorbit şi despre găsirea de soluţii pentru decongestionarea unităţilor de primiri urgenţe din anumite spitale, unde cadrele medicale au spus că nu mai fac faţă la volumul mare de pacienţi, afirmând în acest context că se va apela la metoda testărilor rapide.
„Ne-am gândit la decongestionarea acestor unităţi de primire urgenţe prin acele teste rapide de antigen care de săptămâna viitoare vor fi 43.000, urmând ca săptămâna care urmează să avem un milion de teste. Cazurile aflate în izolare în aceste unităţi de primire urgenţe vor fi diagnosticate rapid, pozitiv sau negativ, şi atunci vor merge în locaţiile specifice”, a precizat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că diferenţele mari de infectări între zonele ţării nu au legătură cu numărul de teste.
„Ţin efectiv de transmiterea comunitară. Indiferent câte teste vom face, vom vedea că prezenţa în unităţile de primiri urgenţe, prezenţa în terapiile intensive, prezenţa în secţiile de boli infecţioase vor fi aceleaşi. Aceste cazuri se prezintă la unităţile de primiri urgenţe testate sau netestate. Unităţile de primire sunt cele care trebuie să gestioneze rapid aceste incertitudini”, a explicat ministrul.
De la începutul pandemiei de COVID-19 până în prezent, Bucureştiul a raportat cele mai multe cazuri de îmbolnăvire. Mai mult, în ultimele zile numărul îmbolnăvirilor zilnice a crescut alarmant în Capitală. Joi au fost raportate peste 1.100 de noi cazuri, iar vineri au fost 900.
Şcolile şi grădiniţele din Bucureşti rămân închise până luni inclusiv, iar o eventuală decizie privind prelungirea deciziei de mutare a cursurilor în online ar putea fi luată în şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care ar urma să fie organizată luni, 2 noiembrie, la Prefectura Capitalei.
Citeşte şi: Şcolile rămân închise în Capitală. ISMB: E clar că luni se va vota prelungirea funcţionării în online
BILANŢ coronavirus 31 octombrie
Numărul pacienţilor infectaţi cu virusului SARS-COV2 a căror stare se agravează şi au nevoie să fie transferaţi la Terapie Intensivă creşte alarmant în România. Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat, sâmbătă, că 923 de pacienţi sunt internaţi în prezent la ATI, cu şase mai mulţi decât vineri. Numărul cazurilor noi raportate în ultimele 24 de ore este de 5.753 după efectuare a 36.181 de teste, a mai anunţat GCS. De asemenea, încă 101 persoane infectate cu coronavirus au murit.