Noi schimbări în privinţa sticlelor de plastic, după capacul care nu se desprinde. Va fi obligatoriu în UE

Directiva a Parlamentului European și a Consiliului prevede că din ianuarie 2025 sticlele de plastic îşi modifică compoziţie.
Alina Costache
01 feb. 2025, 10:21
Noi schimbări în privinţa sticlelor de plastic, după capacul care nu se desprinde. Va fi obligatoriu în UE

Sticlele de plastic se schimbă din nou. Uniunea Europeană vrea ca sticlele de plastic să conțină, începând din 2025, cel puțin 25% plastic reciclat, măsură care va crește la 30% până în 2030.

După introducerea capacului care nu se desprinde, un regulament comunitar urmărește să-și reducă și mai mult impactul asupra mediului. Astfel că începând din ianuarie 2025 mai vine o modificare. De data acesta schimbarea vizează compoziția sticlei.

Directiva  UE 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului, adoptată la 5 iunie 2019, prevede că din ianuarie 2025 sticlele de plastic trebuie să conțină cel puțin 25% plastic reciclat, potrivit ziarulromanesc.at.

Citeşte şi: Dragoş Bucur, informaţie preţioasă înainte de Crăciun: „Nu păstraţi ţuica şi pălinca în plastic!”

Sticle de plastic, cu cel puțin 25% plastic reciclat. Acest lucru este prevăzut de  „Directiva Sup”, adoptată de Parlamentul European la 5 iunie 2019 și care a intrat în vigoare la 3 iulie 2021. Prevederea privind noua compoziţie a sticlei se regăseşte la articolul 6, paragraful 5.

Citeşte şi: România educată, pe ultimul loc în UE! Cardurile de primă educaţională, simple bucăţi de plastic, inutilizabile la firmele beneficiare ale programului

Procentul de plastic reciclat va crește la 30% începând din 2030.

Până în 2029, Uniunea Europeană își propune să colecteze nouăzeci la sută din sticlele de plastic de unică folosință pentru reciclare. Pentru a atinge acest obiectiv, relatează „Leggo”, a fost stabilit un obiectiv intermediar de colectare de 77 la sută pentru reciclare până în 2025. Procentul de plastic reciclat în sticle va trebui să crească la treizeci la sută până în 2030.

Ministerul Mediului anunță o măsură esențială pentru toți cetățenii și comercianții care gestionează ambalaje destinate reciclării prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR).

Conform noilor reglementări, ambalajele non-SGR, adică cele care nu includ garanția de 50 de bani, mai pot fi vândute doar până la data de 30 iunie 2025, conform fanatik.ro.

Peste 3,36 miliarde de ambalaje reciclate într-un an

Implementat în decembrie 2023, Sistemul de Garanție-Returnare a avut un impact major asupra reciclării în România.

Până la finalul anului 2024, cetățenii au returnat peste 3,36 miliarde de ambalaje, ceea ce a permis reciclarea a peste 231.300 de tone de deșeuri.

RetuRO, administratorul sistemului, a confirmat că aceste rezultate reflectă o creștere considerabilă a gradului de colectare și reutilizare a materialelor.

Comercianții și producătorii, obligați să respecte noul termen

Odată cu aprobarea recentă a două acte normative de către Guvern, comercianții și producătorii au primit o perioadă suplimentară de șase luni pentru a epuiza stocurile de ambalaje non-SGR.

Astfel, termenul inițial de 31 decembrie 2024 a fost extins până la un nou termen limită: 30 iunie 2025.

După această dată, vânzarea produselor care nu fac parte din sistemul SGR va fi complet interzisă.

Obligații noi pentru comercianți și administratorul SGR

Conform Hotărârii de Guvern care modifică și completează legislația privind Sistemul de Garanție-Returnare, comercianții vor trebui să respecte o serie de reguli stricte:

– Produsele comercializate trebuie să fie marcate și înregistrate în registrul ambalajelor SGR.

– Este interzisă vânzarea produselor fără garanția de 50 de bani după 30 iunie 2025.

– Veniturile generate de SGR, inclusiv cele provenite din reciclare, trebuie folosite exclusiv pentru îmbunătățirea sistemului.

 

De asemenea, administratorul SGR este obligat să direcționeze materialele reciclate în primul rând către piața națională și să investească în dezvoltarea infrastructurii, conform Programului prioritar de investiții din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Autoritățile susțin că aceste măsuri vor asigura un proces de reciclare mai eficient și vor contribui la reducerea poluării cauzate de ambalajele nereciclabile.

Anunț reciclare SGR 2025: Termen limită și vouchere pentru ambalajele returnate

Totodată, sistemul SGR a demonstrat deja că poate transforma obiceiurile de consum ale românilor, crescând rata de reciclare și reducând cantitatea de deșeuri ajunsă la gropile de gunoi.

Pentru consumatori, acest sistem înseamnă o reciclare mai organizată și beneficii financiare directe, prin returnarea garanției de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.

Pe termen lung, se urmărește crearea unui sistem sustenabil, în care fiecare ambalaj introdus pe piață să fie reutilizat sau reciclat corespunzător.

Ce urmează pentru reciclarea ambalajelor în România?

Pe măsură ce sistemul SGR continuă să se extindă, Guvernul pregătește noi măsuri pentru optimizarea procesului de colectare și pentru sprijinirea comercianților și producătorilor în tranziția completă către ambalajele returnabile.

Până atunci, toți cei implicați trebuie să respecte termenul de 30 iunie 2025, dată la care toate ambalajele non-SGR trebuie să fie eliminate din vânzare.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Se schimbă vremea în România. Emoții înainte de Paște
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai