”S-au tras tiruri din Liban către militari israelinei (…). Militarii au replicat cu rachete de semnalizare şi tiruri. Apoi, în cursul nopţii (de marţi spre miercuri), elicoptere de luptă şi avioane au atacat posturi ale Hezbollah”, a anunţat armata israeliană, care nu a anunţat victime în rândul său.
Potrivit armatei libaneze, elicoptere israeliene au lansat 13 rachete către ţinte aparţinând ONG-ului ”Verde fără frontiere” care serveşte, potrivit statului evreu, ca acoperire a activităţilor Hezbollah în oraşe din sudul Libanului.
Hezbollah anunţă că a doborât o dronă israeliană în Liban
Misiunea ONU în Liban (FINUL) a anunţat, la rândul sîu, o ”activitate intensă” a unor drone în sate libaneze situate de-a lungul frontierei.
”Eu sfătuiesc Hezbollahul să nu pună la încercare forţa Israelului. Hezbollahul pune încă o dată Libanul în pericol din cauza agresiunii sale”, a avertizat premierul israelian Benjamin Netanyahu – care se află în vacanţă la Safed, un oraş situat la aproxcimativ 40 de kilometri de frontieră.
Statul evreu analizează cu ”o seriozitate extremă” tirurile către militarii israelieni, a adăugat el şi a ameninţat cu un răspuns ”energic” în cazul oricărui nou atac.
”APROAPE DE CASA NOASTRĂ”
Rachete de semnalizare au căzut în apropierea unor case din satul libanez Houla, iar unele nu au explodat, potrivit unei realizatoare video AFP.
”S-a bombardat tot satul, iar una dintre bombe a căzut în apropierea casei noastre, însă nu a explodat”, a declarat Hussein Hijazi, un locuitor de la Houla care se afla acasă, la acel moment, împreună cu familia.
În satul vecin, Mays al Jabal, un realizator video AFP a văzut miercuri fragmente de rachete pe câmp.
”Israelienii au bombardat împrejurimile satului de la ora (locală) 23.30 până către ora (locală) 1.30 dimineaţa. Timp de două ore, au bombardat fără motiv”, a precizat un sătean sub protecţia anonimatului.
Situaţia s-a calmat miercuri de partea isralieană a frontierei, în kibuţul Manara, lângă care armata israeliană a anunţat cu o zi înainte un ”incident de securitate” cu Libanul.
MANDATUL FINUL
Acest nou incident are loc după ce Hezbollah a anunţat în weekend că a doborât o dronă israeliană care a trecut frontiera cu Libanul. El are loc cu două zile înainte de prelungirea prevăzută vineri a mandatului Misiunii FINUL.
Aproximativ 10.500 de Căşti Albastre supraveghează frontiera libanezo-israeliană şi veghează la aplicarea Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată după Războiul din 2006 între Hezbollah şi Israel, cu scopul de a preveni orice nou conflict.
Israelul a îndemnat săptămâna trecută la o reformă a acestei misiuni, pe care o acuză de ”părtinire” şi ”ineficienţă”, pentru că nu are, consideră statul evreu, acces la toate zonele din sudul Libanului, mai ales la sectoarele care ar fi controlate de Hazbollah.
”Libanul este ataşat prelungirii mandatului FINUL, fără modificarea mandatului sau trupelor misiunii”, declara săptămâna aceasta şeful diplomaţiei libaneze Charbel Wehbe, aliniindu-se poziţiei Hezbollahului.
Israelul acuză mai exact Iranul şi pe aliatul acestuia, Hezbollah, de faptul că ar căuta să transforme în Liban rachete neghidate în rachete de precizie care pot trece de scutul israelian antirachetă ”Domul de Fier” şi să cauzeze astfel pagube importante poziţiilor strategice israeliene.
Statul evreu mai acuză Hezbollahul de faptul că sapă tuneluri pe sub frontieră, de exemplu către israel, cu scopul de a realiza operaţiuni acoperite şi de a reveni apoi în Liban.
Israelul a anunţat la sfârşitul lui iulie că a respins o tentativă de infiltrare a unor combatanţi Hezbollah pe teritoriul său. Însă mişcarea libaneză a negat orice implicare în acest incident.
FINUL a lansat miercuri o ”anchetă urgentă” cuprivire la ultimele incidente de la frontieră şi a îndemnat părţile ”să colaboreze deplin” în vederea stabilirii ”faptelor”.