Primii care vor scoate mai mulți bani din portofel sunt șoferii, având în vedere că începând cu 1 iulie 2024 vor avea loc noi majorări de preț ale carburanților.
Carburanții se vor scumpi la jumătatea verii. În acest an, acciza la carburanți crește pentru a doua oară de la 1 iulie cu 43 de bani la litrul de benzină și cu circa 40 de bani la litrul de motorină. În cazul în care până la 1 iulie nu se vor înregistra și alte scumpiri, șoferii vor scoate din buzunare peste 7,6 lei pentru un litru de benzină, iar motorina va ajunge cel mai probabil la 8 lei/litru.
O scumpire semnificativă a carburanților a avut loc chiar în prima zi a anului, atunci când acciza a fost actualizată cu rata inflaţiei. De atunci, preţul a continuat să crescă.
Și odată cu scumpirea carburanților este de așteptat ca și alte servicii și produse alimentare și nealimentare să înregistreze majorări de prețuri.
Citește și: Când vor apărea în piețe roșiile românești. Ce prețuri anunță fermierii în contextul ultimelor scumpiri
Și nu doar carburanții și vor scumpi din nou în acest an, ci și țigările. Fumătorii vor plăti mai mult pentru un pachet de țigarete de la 1 aprilie, dată la care, potrivit unui ordin al Ministerului Finanțelor (MF) apărut în Monitorul Oficial, nivelul accizei specifice la țigarete va crește cu câțiva lei.
Acciza totală, în cazul țigaretelor, pentru 2024 este stabilită la 672,92 lei/ 1.000 țigarete. Pentru 2025, valoarea accizei totale este de 687,97 de lei/ 1.000 țigarete, iar pentru 2026, 718,97 de lei/ 1.000 țigarete.
Citește și: Amenzile de circulație scumpesc polițele RCA. O amendă pentru parcare neregulamentară crește tariful RCA
În 2024, prețurile la țigări în România au început să crească din 16 ianuarie. De exemplu, un pachet de Sobranie costă 28 de lei, Winston este 25,50 lei, iar Camel variază între 22 și 22,50 lei. Această majorare este influențată de creșterea accizelor, care a determinat producătorii să ajusteze prețurile în perspectivă.
Așadar, de la 1 aprilie, țigaretele vor fi mai scumpe. Potrivit Codului fiscal, pentru țigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică (cea stabilită acum) și acciza ad valorem. Pe de altă parte, acciza specifică exprimată în lei/ 1.000 de țigarete se determină anual, pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem și a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în Codul fiscal.