Chiar dacă febra, tusea, dificultățile de respirație sunt simptomele obișnuite pentru coronavirus, unii pacienți prezintă stări de encefalopatie, adică disfuncții ale creierului, au descoperit medicii. Acestea se alătură altor simptome mai puțin obișnuite, cum ar fi pierderea mirosului sau a gustului, potrivit new york tymes, citat de stiripesurse.ro.
La începutul lunii martie, un bărbat de 74 de ani s-a prezentat la urgențe la un spital în Florida, cu tuse și febră, dar radiografia plămânilor a exclus pneumonia, iar bărbatul a fost trimis acasă. El a revenit a doua cu febră și mai mare, dificultăți de respirație și, în plus, nu le-a putut spune medicilor cum îl cheamă sau să explice ce s-a întâmplat: nu putea vorbi.
Bătrânul, care suferea de o boală cronică de plămâni și avea sindromul Parkinson, nu își putea controla mișcările și părea că este în pragul unui atac. Medicii au luat în calcul posibilitatea ca el să fie infectat cu coronavirus, iar testele le-au dat dreptate.
Un alt caz s-a înregistrat în Detroit, unde o femeie de aproape 60 de ani s-a prezentat la spital cu dureri de cap, stare de confuzie: a știut să-și spună numele, dar apoi a devenit din ce în mai confuză. Ea a fost testată pozitiv cu coronavirus. Analiza creierului a evidențiat câteva regiuni inflamate, în vreme ce în altele au fost găsite celule moarte. Medicii au diagnosticat-o cu o complicație rară a gripei, encefalită acută necrozantă.
Felul și viteza cu care boala a evoluat indică faptul că virusul poate invada direct creierul în anumite circumstanțe rare, a arătat dr. Elissa Fory, neurolog, potrivit NY Times. Pacienta se află în stare critică.
Cazurile descoperite în SUA sunt similare cu altele raportate în Italia și în alte părți ale lumii, cu pacienți care suferă atacuri vasculare sau care prezintă simptome de encefalită sau amorțeală a extremităților. În unele situații, pacienții au avut deliruri înainte de a dezvolta febră sau probleme respiratorii, potrivit dr. Alessandro Padovani, medic la spitalul Universității din Brescia.
Medicii încă mai au de cercetat acest fenomen. Ei spun că este prea devreme pentru a putea stabili definitiv modul în care coronavirusul afectează sistemul neurologic.
„Nu există ventilator pentru creier. Dacă cedează plămânii pacientului, îl putem pune pe ventilator și sperăm că se recuperează. Nu ne permitem acest lux cu afecțiuni ale creierului”, a declarat dr. Sherry H-Y. Chou, neurolog la Facultatea de Medicină a Universității din Pittsburgh.