Economistul Ilie Șerbănescu, ministru al Reformei în Guvernul Victor Ciorbea, susține că noile taxe și impozite ce vor fi aplicate de Guvernul Nicolae Ciucă sunt binevenite, în condițiile în care vizează activități neesențiale, precum jocurile de noroc, consumul de alcool și tutun, restaurantele.
„Sunt măsuri foarte bune, în condițiile de deficit bugetar. Sunt cele mai puțin nocive pentru populație.
Legat de dividende… Dacă-mi spune cineva o țară normală la cap care nu e colonie, în care se petrece această diferențiere astronomică între impozitul pe profit și a dividendelor (n.r. – în prezent)… Nu e…
În momentul în care guvernul este la ananghie cu bugetul, trebuie să ia anumite măsuri. Toate măsurile pe care le-a luat sunt printre cele mai puțin nocive pentru populație. Dar ele nu o să ajungă și o sa ia și măsuri care vor fi nocive, pentru că nu vor avea ce să facă.
O să se facă imediat în perioada următoare și o să se încurce problema cu acea perioadă de șase luni, până la intrarea în vigoare în Codul Fiscal”, a declarat analistul, pentru RomâniaTV.net.
Pentru români se anunță vremuri mult mai grele, avertizează economistul Ilie Șerbănescu. Până la finalul lui 2022 vor mai fi introduse taxe și impozite, susține fostul ministru.
„Problema va fi următoarea: se vor adopta măsuri sugerate de FMI, care sunt taxe locale, ca acelea pe proprietate. Acelea nu fac parte din Codul Fiscal. Asta se va întâmpla foarte curând.
De la NATO se vor impune niște cheltuieli militare pe care NATO nu are cum să le ducă. Nu credeți că o să ne dea și bani pentru asta. Sunt investiții făcute ca să dinamizeze anumite industrii militare din afară. România este carne de tun în toată povestea asta.
Autonomia Guvernului României nu există. După Revoluție am căpătat independența, dar pe hârtie”, a mai punctat Șerbănescu.
În contextul războiului din Ucraina, România va trebui să scoată o mulțime de bani din buzunar, iar SUA este principalul beneficiar al afacerii, avertizează fostul ministru, care a explicat cum funcționează exact mecanismul.
„SUA își dinamizează un motor (n.r. – al economiei), armamentul. Ele beneficiază de forța de muncă din America. Nu le-a mai rămas în America decât armamentul. Dacă americanii nu au războaie, nu o duc bine, de ce să ne facem că nu știm?!. Dacă au, dinamizează.
În momentul în care ai toată producția de textile, electronice în afara SUA și tu le imporți, ești magazin vietnamez și thailandez. Dacă vrei să dinamizezi producția, nu ai decât o singură soluție, armamentul – singura pe care o mai au SUA acasă”, a subliniat Ilie Șerbănescu, într-un interviu pentru site-ul RomâniaTV.net.