La ora actuală, în cinci puncte-cheie din zona frontierei ruso-ucrainene sunt în curs de desfășurare ori s-au încheiat lucrările de construcție a unor baze militare, prevăzute să adăpostească mii de soldați, cu depozite de muniții și sute de echipamente. Portalul citat a întocmit o serie de hărți cu cele cinci baze militare de-a lungul frontierei dintre Rusia și Ucraina, pe baza unor informații din presă rusă și ucraineană sau provenind de la serviciile secrete de la Kiev.
Citeşte şi: Rusia a trimis unităţi militare şi avioane de luptă în Crimeea
În primul rând este vorba de baza din Valuiki, regiunea Belgorod, la numai 25 km de granița cu Ucraina. La această bază, în curs de amenajare, se planifică ridicarea a nouă cazărmi pentru 3.500 de militari, depozite pentru obuze de artilerie și rachete, și alte tipuri de muniție. Baza se va întinde pe o suprafață totală de peste 6.000 de metri pătrați și va avea și un spital de campanie cu 50 de paturi, dar care ar putea fi extins în mod semnificativ.
În localitatea Boguciar, 45 de km de frontiera cu Ucraina, a fost relocată Brigada a 9—motorizată din Nijni Novgorod. Anterior, conducerea militară rusă anunțase formarea aici a Diviziei 10-a de Gardă Tancuri.
Potrivit ziarului armatei ruse Voenno-promâșlennîi kurier, Brigada 1 de Gardă Tancuri se formează în zona localităților Valuiki și Boguciar. De altfel, în perioada sovietică, la Boguciar se afla o bază militară și un depozit important de arme, pe care Ministerul rus al Apărării intenționează să le modernizeze și să le doteze cu armament nou. Până la 5.210 de militari și 1.300 de echipamente ar putea să desfășoare Moscova la această bază, scrie Liga.net, citând surse militare.
În paralel, Rusia își întărește dispozitivul din Voronej (260 km de granița cu Ucraina), unde recent a fost transferat comandamentul Armatei a 20-a (Districtul militar Vest) de la Nijni Novgorod (425 km de Moscova). Totodată, la poligonul Kadamovski, din regiunea Rostov (70 km distanță de frontiera cu Ucraina) se construiește un adevărat orășel militar. În zona acestui poligon sunt desfășurate grupuri tactice de luptă din cadrul Districtului militar Sud, trupe speciale ale GRU (Serviciul de informații al armatei ruse) și ale Ministerului rus de Interne.
În plus, în zona poligonului au fost observate unități ale Brigăzii a 19-a motorizate a armatei ruse. Tot aici a fost finalizată construcția a trei tabere separate de antrenament, pentru 500 de militari fiecare, unde, potrivit serviciilor secrete ucrainene, erau instruiți militarii ruși înainte de a fi trimiși în Donețk și Lugansk, fiefuri ale rebelilor.
În același timp, Rusia poartă discuții cu Belarus pentru desfășurarea unei baze aeriene la Bobruisk (pe teritoriul belarus), aflată la 190 km de granița ucraineană. Această bază aeriană, unde se planifica desfășurarea Regimentului 7 de avioane de vânătoare Su-27 și a unei escadrile de elicoptere Mi-8, urma să intre în funcțiune în ianuarie 2016, dar Minskul tergiversează punerea în aplicare a acestei înțelegeri cu Moscova.
În fine, potrivit unor date neoficiale, citate de Liga.net, în Crimeea sunt desfășurate, între altele, Brigada a 15-a de coastă, care are în componența sa echipamente de rachete și artilerie (la Sevastopol), Regimentul 8 de coastă (de artilerie, la Simferopol), Brigada a 126-de coastă (la Perevalnoie) și Batalionul 501 de pușcași marini la Feodosia. Însă comandamentul Forțelor terestre ruse a negat că ar dispune de trupe în Crimeea, unde s-ar afla doar unități ale Flotei Rusiei din Marea Neagră.