Noi vouchere pentru români. Guvernul pune la bătaie 300 de milioane de euro pentru persoanele vulnerabile

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a anunţat că „300 milioane euro disponibile pentru consumatorii vulnerabili de energie care vor beneficia de vouchere pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în cadrul gospodăriilor individuale”, deoarece a fost lansat în dezbatere publică ghidul pentru această schemă de sprijin finanţată din capitolul RepowerEU al PNRR. El a mai spus că, la finalul lunii iunie, are în intenţie lansarea apelului de proiecte.
Filip Stan
17 mai 2024, 21:49
Noi vouchere pentru români. Guvernul pune la bătaie 300 de milioane de euro pentru persoanele vulnerabile
Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură

Vouchere 2024. Peste 46% dintre proprietarii de locuinţe au în vedere înlocuirea sistemului de încălzire cu unul eficient energetic, iar aproape 77% iau în considerare o investiţie în surse de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice şi/sau pompe de căldură, potrivit unui studiu realizat pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON şi Delgaz Grid.

La întrebarea „Ce măsuri aţi lua în plus pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţei?”, cei mai mulţi români (46,3%) spun că iau în calcul schimbarea sistemului de încălzire cu unul mai eficient, 35,7% vor să izoleze termic pereţii, circa 22% au în vedere înlocuirea ferestrelor vechi, iar 25,5% se gândesc să instaleze un sistem de ventilaţie pentru recuperarea căldurii.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Trebuie să încurajăm stocarea de energie electrică. Viitoarele ediţii ale programului Casa Verde vor încuraja acei beneficiari care vin şi cu o baterie lângă panourile solare”

„Conform cercetării, 45,3% dintre locuinţele celor chestionaţi au fost supuse unui audit energetic. Auditul energetic oferă o evaluare detaliată a modului în care energia este utilizată şi pierdută într-o locuinţă, oferind proprietarilor informaţiile necesare pentru a face îmbunătăţiri semnificative. Interesant, de asemenea, este că 74,4% dintre cei care au locuinţa auditată energetic locuiesc în mediul urban şi doar 25,5% în mediul rural”, se arată într-un comunicat E.ON.

În context, aproape 77% dintre respondenţi iau în considerare o investiţie în surse de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice şi/sau pompe de căldură. Potrivit companiei citate, multe gospodării sunt împiedicate să facă acest pas, cel puţin în acest moment, de obstacole precum constrângerile locative (indicate de 25,8% dintre respondenţi) şi de limitările financiare (29,3%). Cei care au făcut deja investiţia au venituri moderate spre înalte şi un nivel ridicat de educaţie, sugerând că accesul la informaţie şi resurse financiare joacă un rol crucial în adoptarea tehnologiilor verzi, subliniază comunicatul.

Eficienţa energetică a locuinţei a devenit o preocupare majoră pentru multe gospodării, 80% dintre români afirmând că au investit în proiecte de izolaţie termică a casei, scopul fiind atât cel de a reduce consumul inutil de energie, economisind astfel bani, cât şi protejarea mediului înconjurător.

„Izolarea ferestrelor, uşilor şi pereţilor poate avea un impact semnificativ în prevenirea pierderilor de căldură, reprezentând un pas esenţial în direcţia eficienţei energetice. Astfel, ferestrele de tip termopan sunt deja folosite pe scară largă (88% dintre locuinţe), dar interesant de remarcat este faptul că foarte mulţi români au realizat, cu precădere în ultimii ani, lucrări de izolare exterioară a pereţilor (75,7%) sau interioară (26,6%), combinate cu cele de izolare a acoperişului (22%) sau a podelei (circa 15%)”, se mai precizează în comunicat.

Platforma Despre-energie.ro, un proiect susţinut de companiile E.ON şi Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate şi gaze, una dintre principalele surse de informare şi, în acelaşi timp, de explicare, într-un limbaj clar şi accesibil, a evoluţiilor relevante şi de impact de pe piaţa de energie.

Pensii 2024. Schimbare majoră pentru 5 milioane de pensionari. Decizia a apărut în Monitorul Oficial

Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, în perioada 10 – 18 ianuarie 2024, pe un eşantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populaţia adultă a României.

Un număr de 145 de capacităţi energetice sunt în curs de construire în baza autorizaţiilor de înfiinţare pe care autoritatea de reglementare le-a emis, conform raportărilor din martie 2024, majoritatea fiind în fotovoltaic şi eolian, a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, la un eveniment de specialitate.

„Avem, în raportările din luna martie 2024, un număr de 145 de capacităţi energetice în curs de construire, în baza autorizaţiilor de înfiinţare pe care autoritatea le-a emis. Nu este şedinţă în care să nu aprobăm noi autorizaţii de înfiinţare pentru noi capacităţi de producţie. Efervescenţa sectorului de regenerabil se vede pentru că 90% dintre ele sunt în capacităţi în fotovoltaic sau eolian”, a menţionat George Niculescu, la conferinţa cu tema „Provocări pentru şi de la regenerabile”, organizată de Focus Energetic.

El a subliniat că oportunităţile pe care investiţiile în sectorul regenerabil le aduc sunt foarte importante pentru consolidarea sectorului energetic românesc.

„Dacă sectorul regenerabil se împarte în două, mai nou avem un actor foarte important, prosumatorul, pe care îl punem tot în partea de regenerabil, care astăzi a atins capacitatea de producţie din fotovoltaic dispecerizabilă de 1.626 de MW. Prosumatorii însumau 1.554 de MW, la 29 februarie, conform ultimelor date pe care le avem, deci aproape unu la unu cu capacitatea fotovoltaică dispecerizabilă. Evident că trendul este ascendent, atât din punct de vedere al investiţiilor dispecerizabile, cât şi din punctul de vedere al consumatorilor. Investitorii au în continuare apetit spre a investi în acest sector”, a adăugat George Niculescu.

El a subliniat că investiţiile în sectorul energetic şi cel regenerabil sunt foarte importante în continuare.

„Întotdeauna am fost adeptul unui mix de producţie echilibrat, cu o componentă serioasă pe parte de regenerabil. Evident că trebuie să vorbim şi de investiţii care să producă energie electrică în bandă – şi sunt bucuros că proiectele reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă sunt pe un drum bun, investiţiile de la Mintia decurg conform planului, Iernutul, la fel. Deci, vom avea energie în bandă. Sunt convins că investitorii din sectorul regenerabil iau în considerare capacităţile de stocare atunci când îşi proiectează investiţiile”, a mai spus şeful ANRE.

George Niculescu a precizat că s-a observat angajamentul Guvernului şi a statului român, în general, faţă de aceste investiţii, în ceea ce priveşte cadrul legislativ.

„Dacă înainte, în primul val al investiţiilor în sectorul regenerabil, cel mai mare risc era riscul legislativ, chiar în timpul perioadei în care am avut modificări dese ale Ordonanţei 27, aceste modificări au exceptat noile investiţii în regenerabil. Desele modificări ale Ordonanţei 27 au exceptat noile investiţii, suprataxarea neaplicându-se producătorilor de energie din surse regenerabile car urmau să investească şi să-şi termine capacităţile de producţie”, a mai spus preşedintele ANRE.

Vouchere pentru perosane vulnerabile, prin PNRR

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a anunţat că „300 milioane euro disponibile pentru consumatorii vulnerabili de energie care vor beneficia de vouchere pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în cadrul gospodăriilor individuale”, deoarece a fost lansat în dezbatere publică ghidul pentru această schemă de sprijin finanţată din capitolul RepowerEU al PNRR. El a mai spus că, la finalul lunii iunie, are în intenţie lansarea apelului de proiecte.

„300 milioane euro disponibile pentru consumatorii vulnerabili de energie care vor beneficia de vouchere pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în cadrul gospodăriilor individuale. Am lansat în dezbatere publică ghidul pentru această schemă de sprijin finanţată din capitolul RepowerEU al PNRR, iar la finalul lunii iunie ne propunem lansarea apelului de proiecte!”, a scris Adrian Câciu, vineri pe Facebook.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai spus că, în cadrul acestui apel beneficiarii (persoane fizice) pot opta să achiziţioneze:

  • Reabilitare clădiri rezidenţiale – valoare maximă voucher 14.000 euro;
    Instalare panouri fotovoltaice – valoare maximă voucher 5.000 euro.

El a mai precizat că beneficiarul final este consumatorul vulnerabil de energie, proprietar de locuinţă unifamilială, iar solicitant de finanţare va fi parteneriatul format din firma prestatoare de lucrări de construcţie şi firma de instalare panouri fotovoltaice. „Firma de construcţii va fi lider de parteneriat”, a adăugat Câciu.

„Aceasta este prima etapă din finanţarea de care vor beneficia cetăţenii români pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a gospodăriilor.

În etapa a doua, disponibila din toamna acestui an, alte 300 milioane euro vor fi alocate, de această dată beneficiarii fiind celelalte tipuri de consumatori casnici”, a conchis ministrul.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?