Rabla local 2023. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul „Rabla local”, prin care pot fi casate maşini mai vechi de 15 ani fără obligaţia achiziţionării uneia noi, va demara în luna martie, iar numărul de beneficiari pe fiecare unitate administrativ-teritorială va fi stabilit în funcţie de populaţie.
Pentru acest an, programul beneficiază de o alocare de 240 milioane de lei. Programul a fost discutat de ministru în cadrul unei întâlniri avute cu primari din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Rabla Local s-a amânat pentru 2023. Mii de români aşteptau 3000 de lei pe card în acest an!
„Am discutat în mod special despre ‘Rabla local’, program care are o finanţare de 240 milioane de lei şi care va permite scoaterea din circulaţie a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. Aici ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul primăriei în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei şi 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o maşină mai veche de 15 ani. Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu. Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT şi vom porni programul în cursul lunii martie, aşa am stabilit cu autorităţile locale reprezentate de asociaţiile oraşelor, municipiilor şi comunelor”, a spus Tanczos.
Ministrul Mediului a precizat că ghidul aferent programului va fi supus consultării publice în cel târziu două săptămâni, în această perioadă urmând să fie finalizat şi sistemul informatic pentru „Rabla local”.
Programul Rabla Local are ca scop eliminarea rapidă a mașinilor vechi din parcul auto românesc. Este un program complementar pentru Rabla Clasic sau Rabla Plus.
Programul privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut și ca programul Rabla Local, este un program complementar programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Acesta are ca scop eliminarea rapidă a mașinilor foarte vechi în 2023. La acest program pot participa persoanele fizice, nu si persoanele juridice, scrie EVmarket.
Anul acesta, Ministerul Mediului va modifica Programul Rabla Local. Acest lucru survine după ce primarii au refuzat să participe anul trecut pe motiv că ar risca un blocaj financiar și au cerut fonduri în avans. AFM ar putea modifica ghidul de finanțare pentru a micșora finanțarea pe care trebuie s-o asigure primăriile.
Prin intermediul acestui program, primăriile din fiecare oraș vor oferi cetățenilor suma de 3000 de lei în schimbul predării unui autovehicul vechi, însă în anumite condiții.
Dana Budeanu face praf Guvernul României. „Aţi plătit un miliard pentru rabla la becuri şi nu treceţi un proiect de lege pentru bătrâni!”
Așa cum spuneam, doar persoanele fizice pot lua parte în acest program. Astfel, persoanele fizice care doresc să beneficieze de banii oferiți de program vor trebuie să respecte niște criterii:
Persoanele fizice nu vor putea cumpăra timp de 3 ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică;
Persoanele fizice trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere;
Mașina care urmează să fie casată trebuie să fie înregistrată în evidențele primăriei, să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației și să aibă o normă de poluare Euro 3 sau mai mică. De asemenea, vehiculul trebuie să conțină componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
Dacă vă încadrați în cerințele prezentate mai sus, atunci veți avea nevoie de o cerere de finanțare tipizat, completată prin tehnoredactare, actul de identitate, de documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezorerie, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu și de împuternicire notarială.