Noiembrie, ultimul bal? Salariul mediu net în România a crescut cu 2,3 la sută spre finalul anului trecut. În ce domeniu se plătește cel mai bine

Înaintea de adoptarea ordonanței ”trenuleț”, mai exact în noiembrie 2024, salariul mediu net în România a crescut cu 2,3 la sută față de octombrie, ajungând la 5.388 de lei.
Irina Dumitrescu
17 ian. 2025, 11:23
Noiembrie, ultimul bal? Salariul mediu net în România a crescut cu 2,3 la sută spre finalul anului trecut. În ce domeniu se plătește cel mai bine

Noiembrie 2024 a fost ultima lună în care românii au stat, cât de cât, liniștiți cu gândul la ce urmează, în special din perspectiva portofelului propriu. În luna respectivă, salariul mediu net a urcat la 5.388 de lei, fiind cu 2,3 la sută mai mare decât cel din luna precedentă. E drept, se vorbea de ceva vreme despre un orizont cu criză și măsuri de austeritate, însă, cel puțin la nivel statistic, lucrurile încă se prezentau onorabil.

Nici astăzi situația nu pare din cale afară de dramatică, însă, susțin unii experți, încă nu sunt resimțite pe deplin, în buzunare, consecințele ordonanței ”trenuleț”.

Revenind la noiembrie 2024, cel mai bine se câștiga atunci în domeniul activităților de servicii în tehnologia informaţiei (IT, 12.423 de lei salariul mediu net), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de news.ro.

La polul opus, cele mai mici salarii se înregistrau, tot în noiembrie 2024, în sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte (3.058 lei salariul mediu net), conform INS.

”În luna noiembrie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.825 lei, cu 213 lei (+2,5%) mai mare decât în luna octombrie 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.388 lei, în creştere cu 120 lei (+2,3%) faţă de luna octombrie 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (12.423 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.058 lei)”, a transmis INS.

În noiembrie 2024, salariul mediu net din România a fost cu 13,1 la sută mai mare decât cel din aceeași lună a anului 2023, mai arată datele statistice.

Citește și Preţ carburanţi 17 ianuarie 2025. Veste proastă pentru toţi şoferii înainte de weekend

Potrivit sursei citate, în penultima lună a anului trecut, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut față de cel din octombrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv bilete de valoare.

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net din noiembrie au fost următoarele: cu 13,6% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., respectiv cu 13% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor; între 7% şi 11% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, extracţia minereurilor metalifere, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea echipamentelor electrice, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 2,5% şi 7% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de servicii anexe extracţiei, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), alte activităţi industriale n.c.a., tranzacţii imobiliare, colectarea şi epurarea apelor uzate, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), telecomunicaţii, activităţi de poştă şi de curier, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de mobilă.

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost provocate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte). Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 2,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 1% şi 2,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), extracţia cărbunelui superior şi inferior, transporturi aeriene, alte activităţi extractive, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Citește și Salarii 2025. Angajaţii care nu sunt afectaţi de ordonanţa-trenuleţ, ce bani vor primi pe card în plus la leafă

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!