Toţi cei 28 de noi comisari europeni au depus jurământul de preluare a mandatului. Prin acest angajament, ei au promis să îşi îndeplinească atribuţiile în mod independent şi în interesul general al Uniunii Europene. De asemenea, se angajează să nu solicite şi să nu accepte instrucţiuni din partea niciunei autorităţi din ţările de proveninţă.
Noua Comisie Europeană, condusă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a primit în data de 22 octombrie, la Strasbourg, votul de învestitură din partea Parlamentului European. În favoarea noii Comisii au votat 423 de eurodeputaţi, în timp ce 209 s-au pronunţat împotrivă, iar 67 s-au abţinut de la vot.
Depunem jurământul de astăzi cu toată seriozitatea care se cuvine unui astfel de act – este un jurământ de independenţă şi de respectare a Cartei drepturilor fundamentale. Acesta implică un angajament politic ferm din partea întregului colegiu pentru asigurarea respectării dispoziţiilor Cartei în toate politicile UE care ţin de responsabilitatea Comisiei. Nu este un lucru mărunt – nu suntem nimic dacă nu ne respectăm valorile’, a apreciat Juncker într-un comunicat înainte de depunerea jurământului.
Priorităţi
La rândul său, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, citat în acelaşi comunicat al CE, a precizat că executivul comunitar ‘s-a angajat să servească interesul european, şi anume să producă rezultate pentru cetăţeni’.
‘De aceea ne vom concentra asupra principalelor priorităţi – creştere economică, locuri de muncă şi investiţii. Prin verificarea coerenţei fiecărei propuneri legislative cu dispoziţiile prevăzute în Cartă, vom continua adevărata cultură a drepturilor fundamentale care s-a dezvoltat în UE, nu pentru a înlocui, ci pentru a completa sistemele naţionale de protecţie a drepturilor fundamentale’, a afirmat el.
De la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, comisarii se angajează, de asemenea, în cadrul jurământului de preluare a mandatului, să respecte Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Obligaţia membrilor Comisiei Europene de a depune un angajament solemn’ la preluarea mandatului reprezintă o tradiţie veche, înscrisă în prezent la articolul 245 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Această dispoziţie a fost inclusă pentru prima dată în Tratatul de instituire a Comunităţii Economice Europene (1957) şi de atunci a fost aplicată de fiecare dată când o nouă comisie şi-a preluat mandatul.