Ceremonia, care a avut loc la Palatul Cotroceni, a început cu o întârziere de aproximativ o jumătate de oră faţă de ora anunţată iniţial.
La eveniment au participat premierul Victor Ponta, alţi membri ai Cabinetului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip.
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, după depunerea jurământului de către noii miniştri, că toţi cei care au părăsit Cabinetul „şi-au purtat mandatul cu demnitate şi onestitate”, mulţumindu-i în mod special lui Andrei Marga, pentru devotamentul său.
ROMÂNIATV.NET vă prezintă cele mai importante evenimente de la depunerea jurământului de învestire a noilor miniştri.
– Ceremonia de învestire a întârziat cel puţin 30 de minute din cauză că nu fuseseră publicate în Monitorul Oficial decretele de numire în funcţie.
– La finalul ceremoniei preşedintele Crin Antonescu a făcut declaraţii:
„Mulţumesc ministrilor care părăsesc cabinetul Victor Ponta. Sunt, în opinia mea, toţi oameni care şi-au purtat mandatul de ministru cu onestitate. Vreau să-i mulţumesc, în special, domnului Marga care într-o situaţiă extrem de dificilă a făcut ceea ce se putea face cu devotament pentru acest guvern şi pentru această ţară.
Deşi dezbaterea publică este centrată pe verdictul juridic al referendumului, nu asta este punctul central al acestui Guvern. Guvernul are ca obiectiv şansele României de devoltare, pentru că guvernul este expresia unei părţi a spectrului politic, dar are obligaţia să lucreze pentru toţi cetăţenii României şi întreaga societate românească.
CITEŞTE ŞI Antonescu a semnat decretele de numire a noilor miniştri. NU şi pentru Mona Pivniceru
Avem şi au miniştri învestiţi astăzi responsabilităţi serioase în domeniul politicii externe, în care cred că dl Corlăţean va fi de acord că principalul mesaj pe care trebuie să-l transmitem este că politica externă a României rămâne neschimbată şi este continuată; Ministerul de Interne, unde avem câteva lucruri rezolvate corect, legal şi categoric şi care ţin şi de referendum, pe zona Mediului de Afaceri, pe zona Relaţiei de Parlament, ministere care sunt importante.
Referendumul s-a desfăşurat. Cetăţenii României au dat un verdict politic cât mai puţin lipsit de echivoc. Suntem cu toţii în asteptarea unui verdict juridic, iar MAI, Guvernul are de dat un răspuns unor cereri pe care instanţa, adică CCR, le-a formulat clar. Cei doi miniştri de la Interne şi cel delegat de la Administraţie, împreună cu toţi oamenii din subordinea lor, vor răspunde la ceea ce CCR a cerut.
Am în fiecare zi spectacolul trist şi descurajant pe care o persoană privată, fost preşedinte al României, îl oferă, care răstălmăceşte şi impune interpretări legate de ceea ce trebuie să facă CCR.
Am în fiecare zi spectacolul trist şi descurajant pe care o persoană privată, fost preşedinte al României, îl oferă, care răstălmăceşte şi impune interpretări legate de ceea ce trebuie să facă CCR. Nu cred că acest spectacol trist ar trebui băgat în seamă. Există un aspect la care trebuie să ne referim. Persoana respectivă procedează inadmisibil, cu insulte, cu ameninţări la indimidarea CCR, a Guvernului, la adresa instituţiilor şi a oamenilor care au calitate oficială de a răspunde CCR.
Este un mesaj care li se dă cetăţenilor în fiecare seară. Nu contează legea, eu spun Parchetului pe cine să cheme mâine, eu spun CCR ce trebuie să ceară şi ce nu, eu ameninţ primarii, chestorii, miniştri cu puşcăria. Este inadmisibil!
Trebuie să transmitem cetăţenilor români următorul mesaj: nimeni în România nu trebuie să se mai teamă, nimeni nu se poate lăsa intimidat de ameninţări iresponsabile. Am încredere că instituţiile şi că noul Guvern vor ştii să acţioneze şi să comunice, în aşa fel încât, toţi cetăţenii României să înţeleagă că trăiesc într-o ţară liberă, unde nu funcţionează ameninţările şi insultele.
Le doresc succes miniştrilor în acţiunile viitoare, legate de stabilitatea economică, de credibilitatea economică, de relaţiile externe şi care, la rândul lor, sunt legate de speranţa de a trăi într-un stat liber, european”.
Mona Pivniceru, propusă pentru Ministerul Justiţiei, nu a depus jurământul în condiţiile în care CSM a respins detaşarea acesteia la minister. Preşedintele interimar Crin Antonescu a semnat toate decretele de numire în funcţie a ministrilor, excepţia fiind Mona Pivniceru.
După demisia lui Ioan Rus şi a lui Victor Paul Dobre, premierul Victor Ponta a anunţat cinci schimbări în cabinetul pe care îl conduce. Judecătorul Mona Pivniceru a fost propusă la Ministerul Justiţiei în locul lui Titus Corlăţean care va prelua portofoliul Externelor de la Andrei Marga. La conducerea Ministerului de Interne a fost propus Mircea Duşa, ministru delegat pentru Administraţie va fi Radu Stroe, iar funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul va fi deţinută de Dan Şova.
Premierul Victor Ponta a anunţat luni, după ce s-a întâlnit la Cotroceni cu Crin Antonescu, că i-a propus ca miniştri pe Mircea Duşa la Ministerul de Interne, pe Radu Stroe ca ministru delegat pentru Administraţie Publică, pe Titus Corlăţean la Ministerul de Externe, pe Dan Şova pentru Relaţia cu Parlamentul şi pe judecătorul Mona Pivniceru la Justiţie. El a precizat că propunerile au fost acceptate de către preşedintele interimar Crin Antonescu.
Propus pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova a declarat, luni, la România TV, că a fost plăcut surprins de nominalizarea sa.
Mona Pivniceru, nominalizată pentru postul de ministru al Justitiei, declara pentru Lumeajustitiei.ro: „Condiţia acceptării acestei funcţii a fost aceea ca Justiţia să-şi păstreze statutul independent de putere în stat, fără nicio atingere cu politicul. Vreau ca Justiţia să nu fie revendicată de nimeni ca pretext politic!”.