Litiul este utilizat în prezent pentru bateriile dispozitivelor electronice portabile, tablete, laptopuri și la automobilele electrice.
Dar resursele de litiu sunt foarte localizate pe Terra, contrar sodiului, de mii de ori mai abundent și care ar presupune un cost mult mai redus.
Funcționarea acestui nou prototip, pus la punct de cercetători de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) și de Centrul de cercetări de energii regenerabile (CEA), se inspiră din cel al bateriilor litiu-ion.
Ionii de sodiu tranzitează de la un electrod la altul într-un mediu lichid. Prototipul are același format cu cel al bateriilor litiu-ion comercializat în prezent (un cilindru cu un diametru de 1,8 cm cu o înălțime de 6,5 cm).
Cantitatea de electricitate pe care o pot stoca ajunge la 90Wh/kg, o cifră comparabilă cu cea a bateriilor litiu-ion, precizează CNRS. Sunt posibile 2.000 de cicluri de încărcare și descărcare fără a pierde din performanță.
Această baterie este capabilă să se încarce foarte rapid și de a restitui energia la fel de repede. Prototipul fiind finalizat, următoarea etapă este de a optimiza și a fiabiliza procedurile în vedere unei viitoare dezoltării industriale.