Pentru a adăuga o reacţie, utilizatorii trebuie să ţină apăsat butonul „îmi place”, în cazul dispozitivelor mobile”, sau să plaseze cursorul pe butonul de pe desktop pentru ca cele şase emotioane să apară.
Cum utilizatorii reţelei au fost uşor luaţi prin suprindere, a apărut şi un mic ghid de folosire a butoanelor.
Butonul „Îmi place”: Acesta este clasicul buton, care era folosit şi până acum de utilizatorii reţelei. Acum, acesta poate însemna că utilizatorii au văzut postarea, însă nu au avut nicio emoţie. Astfel, potrivit noilor reacţii un „like” poate deveni un semn de politeţe rece.
Butonul „Ador”: Butonul acesta duce clasicul like la următorul nivel. Mai exact, este un fel de „like”, însă cu sentimente. Astfel, atunci când utilizatorii folosesc butonul „ador” vor să-şi arate bucuria sinceră.
Butonul „Haha”: Este poate cel mai uşor de înţeles buton din seria „reacţii”. Poate fi sinonim cu lol, lmao sau rofl şi este folosit atunci când postarea a stârnit hohote de râs.
Butonul „Wow”: Butonul ar putea fi sinonim cu „vorbeşti serios?!” sau „pe bune?!”. Poate fi folosit pentru a exprima dezaprobarea.
Butonul „Tristeţe”: Acest buton poate fi folosit în cazul anunţurilor triste, precum decesul unei vedete, divorţul vreunui star sau alte situaţii în care clasicul „like” era nepotrivit.
Butonul „Furie”: Această reacţie este una uşor agresivă. Cu toate acestea, butonul nu este indicat să fie folosit pentru a arăta dezaprobarea faţă de postare, ci pentru a arăta că împărtăşeşti aceaşi stare precum cea din mesaj.
Noua caracteristică va fi disponibilă treptat pentru toţi utilizatorii în versiunea web a Facebook şi în aplicaţiile pentru Android şi iOS.
De exemplu, când un utilizator vede ceva hazliu pe Facebook, poate da clic şi ţine apăsat pe butonul Like şi apoi selecta un emoticon care exprimă râsul. Această caracteristică va fi disponibilă şi pe paginile Facebook.
Compania a anunţat că a lucrat timp de un an pentru a ajunge la forma actuală a Reactions. Sammi Krug, product manager la Facebook, a spus că în proces s-a ţinut cont de mai multe sondaje făcute printre utilizatori, pentru a vedea ce tipuri de reacţii folosesc oamenii cel mai mult, conform Go4it.
Schimbarea butonului de Like, una dintre caracteristicile reprezentantive ale Facebook, a fost anunţată anul trecut de Mark Zuckerberg, directorul executiv al companiei.
Mulţi oameni au crezut atunci că li se va permite să dea cumva „Dislike” pe Facebook. Un astfel de buton nu va fi introdus, probabil, niciodată pe reţeaua de socializare online.
În ceea ce priveşte introducerea unui buton de Dislike, inginerul Bob Baldwin de la Facebook a explicat că „Acţiunile de pe Facebook sunt axate pe intercţiunile sociale pozitive. Like-ul este cea mai facilă cale de exprimare a unui sentiment pozitiv. Nu cred că adăugarea unui mod facil de exprimare a unui sentiment negativ ar fi valoroasă pentru reţeaua de socializare”
„Unele persoane poate ar folosi acest buton doar pentru a glumi. Dar nu poate fi utilizat… fără o oarecare asprime. Este important, din punctul de vedere al unei companii, să nu încurajeze emoţiile negative”, a explicat şi dr. Pamela Rutledge, de la Media Psychology Research Center.